Pihlanto Pekka
Laina on terve rahoitusmuoto

 

Julkaistu Yliopisto-lehdessä 8/2003

Raimo Sailaksen työryhmän ehdotus opintotukien korvaamisesta opintolainoilla on ymmärrettävästi kohdannut vastustusta opiskelijoiden taholta. Poliittisilla päättäjilläkään ei ollut rohkeutta tarttua uudistukseen. Opintolaina on kuitenkin terveempi rahoitusmuoto kuin opintotuki kunhan taataan, että lainaehdot eivät muodostu kohtuuttomiksi. Sailaksen ehdotus näyttääkin varsin anteliaalta. Tässä yhteydessä on muistettava, että opiskelusta ei ole jatkossakaan tarkoitus periä lukukausimaksua.

Kaikille opiskelijoille todelliseen tarpeeseen katsomatta suunnattu tuki on epäoikeudenmukaista ja tehotonta yhteisten varojen käyttöä. Opiskelu on pikemminkin investointi yksilön tulevaisuuteen kuin elämäntapa, jota yhteiskunnan kuuluu tukea nykyisessä laajuudessa. Toisin kuin opintotuki, laina motivoi valmistumaan ilman tarpeetonta viivyttelyä. Siksi nykyiset ylipitkät valmistumisajat saataisiin lainarahoitukseen siirryttäessä todennäköisesti lyhenemään.

Väitetään, että lainajärjestelmässä työnteko opiskelun ohella vain lisääntyisi, sillä opiskelijat eivät uskaltaisi ottaa riittävästi lainaa. Työttömyyden riski lienee tulevaisuudessakin olemassa, mutta parhaat ja hyvät saavat aina töitä. Kukaan ei muuten näytä epäilevän työnsaantia opiskeluaikana. Lainajärjestelmä kannustaisi opiskelijaa suunnittelemaan opintonsa huolellisesti ja panostamaan niihin, saadakseen valmistuttuaan työpaikan. Työttömyyden kohdatessa lainan takaisinmaksua olisi tietenkin lykättävä, ja tarveharkintaan perustuvia stipendejä annettava muissakin tapauksissa.

Jos nykymuotoisesta opintotuesta joskus luovuttaisiin, melko pian kukaan ei enää ihmettelisi, että panostus opiskelijan omaan tulevaisuuteen on tehtävä lainarahalla tai vanhempien varoin.

Pekka Pihlanto professori Turun kauppakorkeakoulu

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20030512 (20030512) o o AJK kotisivu