Pihlanto Pekka 
Kansanedustajat päättäkööt Natosta!


Julkaistu Helsingin Sanomissa 19.7.2002
Nato-keskustelu sai lisäulottuvuuden kun liittoutumisesta esitettiin järjestettäväksi kansanäänestys. Tuntuu ensi näkemältä demokraattiselta kysyä neuvoa kansalta, mutta lähempi pohdiskelu osoittaa, että ehdottajilla on ketunhäntä kainalossa. Kansan enemmistön vastustaessa liittoutumista lähinnä vain hankkeeseen kielteisesti suhtautuva voi kannattaa kansanäänestystä. 

Yleinen mielipide saattaa tietenkin muuttua sitten kun keskustelu tosissaan alkaa. Aihe on kuitenkin niin arkaluotoinen, että täysin avoin ja tasapuolinen julkinen kannanilmaisu ei tule olemaan ulkopolitiikasta vastaavalle johdolle ja kansanedustajille helppoa tai edes mahdollista. Siten kansalaiset tulevat saamaan vinoutunutta informaatiota. 

On helppoa arvostella julkisesti esimerkiksi Yhdysvaltojen kieltämättä yhä holtittomammaksi käyvää terrorismin vastaista politiikkaa ja nojata liittoutumattomuuskanta osittain siihen. George W. Bushin presidenttikauden aikana tuntuukin vastenmieliseltä liittyä samaan järjestöön Yhdysvaltojen kanssa. Liittoutuminen on tosin pitkän aikavälin päätös ja Bushin jälkeinen ulkopolitiikka voi olla huomattavasti maltillisempaa. 

Venäjän mahdollisen tulevaisuuden uhkan arviointi julkisuudessa on poliitikoille riskialtista ja siksi useimmille heistä mahdotonta. Muistettakoon vain, että vasta Euroopan unioniin päästyämme poliitikoilla oli varaa tunnustaa, että keskeisin motiivi liittymiselle olikin turvallisuuspoliittinen. Jäsenyyskeskustelun aikana siitä ei hiiskuttu. Nykyisin meillä vallitseekin julkisuudessa varsin yksituumainen näkemys, että Venäjän karhu on lopullisesti kesytetty. Ei kuitenkaan tarvitse pohtia kovin pitkään Vladimir Putinin politiikan kannatuksen todellista suosiota naapurissa ja siellä pinnan alla vellovia ajattelutapoja, todetakseen tämän näkemyksen ylioptimistisuuden. 

Maamme edun kannalta olisikin parasta, että kansanedustajat päättäisivät liittoutumisesta ilman puutteellisesti informoidun kansan neuvoa. Sen verran meidän on voitava luottaa edustuksellisen demokratiamme kykyyn tuottaa oikea päätös tässä kansakunnalle elintärkeässä kysymyksessä. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20020720 (20020720) o o AJK kotisivu