Pihlanto Pekka 
Tulijoille tiukempi kontrolli

Julkaistu Helsingin Sanomissa 10.10.2001

Vanhempi konstaapeli Vesa Levonen toteaa kokemukseensa nojautuen, että Suomeen on helppo soluttautua (HS 8.10.). Hänen mukaansa viranomaisista on tehty hampaattomia. He eivät esimerkiksi voi tarkistaa turvapaikanhakijoiden taustoja hakemusvaiheessa. Monia tavallisia kansalaisiakin nykyinen politiikka on huolestuttanut jo ennen New Yorkin terrori-iskujakin. Meillä on noudatettu sinänsä hyvää tarkoittavaa humaania maahanmuuttopolitiikkaa. Lähinnä on kuitenkin pidetty silmällä sitä, mitä muiden maiden edustajat sanovat meille tulleiden maahanmuuttajien määristä. 

Terrori-iskut osoittivat konkreettisesti, että politiikkaa on syytä tiukentaa kansakunnan edun nimissä, silti tinkimättä oikeusvaltion periaatteista. Tiukempi kontrolli toimisi paitsi Suomen kansalaisten, myös todellisten pakolaisten etujen mukaisesti. Jos epärealistisen maahanmuuttajapolitiikan annetaan johtaa tilanteeseen, jossa terroritekoja valmistelevia henkilöitä pääsee kohtalokkaassa määrin maahan, joudutaan lopulta vastatoimenpiteisiin, jotka kertaheitolla ratkaisevasti heikentävät aitojen pakolaisten mahdollisuuksia tulla maahamme. 

On nykytilanteeseen sopivaa realismia vaatia tulli- ja rajaviranomaisilta, että terroristeja ja muita rikollisia etsivä seula rajalla ei vuoda. Tämä vaatimus on kuitenkin oikeutettu vain, jos viranomaisille annetaan riittävät materiaaliset resurssit ja lainsäädäntöön perustuvat valtuudet. Terrorismi on nyt muuttanut maailmaa ratkaisevasti ikävään suuntaan ilmeisen hyvin pitkäksi aikaa. Tämän muutoksen eräänä valitettavana kustannuksena tulevat olemaan tietyt kansalaisvapauksien rajoitukset. Ne koskevat niin maan alkuperäisiä kansalaisia kuin maahan muuttaneita ja maahan pyrkiviäkin. 

Keskustelu, jota on viime aikoina käyty esimerkiksi poliisin salakuuntelu- ja soluttautumisoikeuksista sekä pankkisalaisuudesta, ei ole ollut kovin rohkaisevaa terrorismin ja muun rikollisuuden leviämisestä huolestuneiden näkökulmasta. Idealismi ja humanismi ovat hyviä perusasenteita, mutta ellei niiden suosituksia punnita realismin testillä, ne saattavat nykymaailmassa helposti kääntyä tarkoituksiaan vastaan. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20011010 (20011010) o o AJK kotisivu