Pihlanto Pekka 
Pitääkö veronmaksajan tukea mielenosoituksia?

Julkaistu Turun Sanomissa Kirjoittajavieras-palstalla 8.8.2001 

Julkisuudessa on käyty keskustelua kansalaisliikkeiden rahoituksesta ja erityisesti niiden jäsenten mielenosoitusmatkojen kustantamisesta julkisin varoin. On vaadittu, että avustuksen saamisen ehtona olisi saajajärjestön selvä irtisanoutuminen väkivallan käytöstä. Tämän on luonnollisesti minimivaatimus. Jos avustukset valuvat rauhanomaisiksikaan tarkoitettujen mielenosoitusmatkojen kustantamiseen, voidaan kuitenkin kysyä, onko mielenosoitusharrastuksen tukeminen lainkaan yhteiskunnan asia. Demokraattisen valtion normaalit vaikuttamiskanavat - mm. vaalit, puoluetoiminta, vapaat tiedotusvälineet ja internet tarjoavat mahdollisuuksia kampanjoida rakentavasti ja vakuuttavasti: banderolleihin mahtuu hyvin vähän perusteluja. Mielenosoitus on parhaimmillaankin äärikeino, joka helposti ryöstäytyy käsistä kuten on nähty. 

Kansalaistoiminta on sinänsä kannatettavaa, sillä vallanpitäjät unohtavat helposti kansalaisten tarpeet vaalien välillä. Erityisesti globalisaation vauhdittajat tuntuvat monesti etäisiltä ja demokraattisen kontrollin ulkopuolisilta. Tämä prosessi näyttää muutoinkin etenevän luonnonlain tapaan, jolloin normaalit vaikutuskanavat koetaan tehottomiksi. Silti voidaan kysyä, eikö olisi asianmukaista, että jokainen hoitaisi ainakin mielenosoituksen tapaiset harrastuksensa omin varoin? Eihän ole loogista edes edellyttää, että yhteiskunta tai muu orgaani rahoittaisi sen oman toiminnan perusteita nakertavaa ja helposti laillisuuden rajat ylittävää harrastusta. Naivismin huippu tässä suhteessa saavutettiin Ruotsissa, missä mielenosoittajille tarjottiin ilmaista majoitusta ja bussilippuja mielenosoituspaikalle matkustamiseen. 

Suurten mielenosoitusten tukeminen ja mahdolliseksi tekeminen on joka tapauksessa järjestäytyneen yhteiskunnan kannalta arveluttavaa. Vaikka maltillisten aktivistien pyrkimys olisi kuinka jalo ja väkivallaton tahansa, suuri mielenosoittajien joukko tarjoaa sopivat puitteet sille määrältään suppealle ryhmälle, joka todella haluaa aiheuttaa taloudellisia ja ihmisiin kohdistuvia vahinkoja. Poliisi hoitaisi muutaman väkivaltaisen aktivistin helposti, mutta kun nämä toimivat rauhallisten mielenosoittajien seassa, he saavat aikaan haluamansa kaaoksen ja vetävät rauhallisetkin mielenosoittajat mukaan väkivaltaan ja sen viattomiksi uhreiksi. 

Lopputuloksena on lisäksi, että maltillistenkin mielenosoittajien sanoma jää kuulematta, kun väkivalta kääntää yleisen mielipiteen heitäkin vastaan. Mielenosoitukset eivät siis näytä edistävän kansalaisaktivistien suuren enemmistönkään tavoitteita, puhumattakaan tavallisesta veronmaksajasta, jonka rahoille löytyisi taatusti parempaakin käyttöä, kuin mielenosoitusmatkojen rahoittaminen. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turun kauppakorkeakoulu

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Asko KorpelaAsko Korpela 20010822 (20010822) o o AJK kotisivu