Hiihtäjä Ajk kotisivu

Naisten euro

Risto Järvinen: KANSAN TALOUDEN LYHYT OPPIKIRJA

Kansantaloustieteestä on tehty laajoja oppikirjoja. Kansan taloudesta ei ainoatakaan. Kun rahapolitiikka on ulkoistettu EKP:lle, riittää tavalliselle suomalaiselle finanssipolitiikan perusasiat. Tässä uudessa oppikirjassa käytetään hyväksi tuttua esimerkkiä naisten ja miesten palkkaeroista.

Naisten euro on tunnetusti n. 80 senttiä. Tämä on tiedetty kauan. Jos asia voitaisiin korjata naisten palkkoja korottamalla, olisi se jo tehty. Palkkojen korottaminen 25 %:lla nostaisi kustannustasoamme ja heikentäisi kilpailukykyämme. Yritykset lentäisivät ulos vientimarkkinoilta.

Naisten ja miesten eurot saataisiin samalle tasolle alentamalla miesten ansioita 20 %. Jos miehen 40.000 euron vuositulo pudotetaan 32.000 euroon, on asia kerralla kunnossa. Bruttoansio pienenee 8.000 euroa, mutta myös verot pienenevät. Henkilökohtainen uhraus on 4.800 euroa vuodessa.

Uuteen järjestelmään ei tarvitse siirtyä yhtenä yönä, vaan esim.10 vuoden aikana. Sopeutuserä olisi 480 euroa vuodessa eli 40 euroa kuukaudessa. Suurituloisilla nettomenetys olisi vain 45 % alennuksesta, kun verot pienentyvät 55 %. Alennus kirpaisisi vain 18 eurolla kuukaudessa. Pieni uhraus.

Jos palkkojen alennus tuntuu miehistä ikävältä, voivat naiset tulla vastaan tyytymällä tilanteeseen ”naisten euro 90 senttiä”. Tällöin hyvin ansaitsevien miesten kuukausimenetys olisi vain 9 euroa.

Suomen talous saisi piristysruiskeen sisäisen devalvaation muodossa. Kilpailukyky tulisi kuntoon ja vienti alkaisi vetää. Kukaan ei enää haikailisi markan ja devalvaatioiden perään. Eduskunnan kyselytunnilla tivattaisiin miesten aiheuttaman verotulojen menetyksen kompensoinnin perään. Tähän olisi ministerin helppo vastata: naiset maksavat nyt enemmän ja talouskasvu hoitaa loput.

KANSANTALOUDEN OPPIKIRJOJA

Asko Korpela: 37 painosta n 90000 kappaletta sitä moskaa!

Olemme Riston kanssa samoilla linjoilla. Samat ovat opin lähteetkin. Minä olen vielä äskettäin varmistanut asian lukemalla A. Smithin Wealth of Nations. Olen kirjan arvostellut Amazon nettikirjakaupan sivulla. Adam Smith on oppinsa saanut kaikesta päättäen suoraan Jumalalta, me muut tiedostaen tai tiedostamatta A. Smithiltä.

Tässä minun versioni naisten eurosta. Löytyy 'tosi tilanteesta' kertovasta Venäjän matkakertomuksesta vuodelta 2009. Tässä lainaus siitä:

"Esittelyn yhteydessä korviini kantautuu taas kerran, tällä kertaa tavallista paremmin muotoiltu, lähes uskottava, tarina siitä, kuinka naisille maksetaan samasta työstä paljon pienempi palkka kuin miehille. Koko 40-vuotisen ekonomistiurani ajan olen kuullut samaa legendaa, ilman että kertaakaan sitä olisi toteen näytetty. Sehän onkin sama kuin sanottaisiin, että kaikki Suomen yrittäjät ovat pähkähulluja.

Jos niin olisi, että saman työpanoksen saisi naisilta 20 prosenttia halvemmalla, ei elämästään kamppailevan yrityksen kaiken järjen mukaan kannattaisi lainkaan palkata miehiä, vaan pelkästään naisia. Ja valtakunnassa ei olisi ainoatakaan työtöntä naista, vaan kaikki työttömät olisivat miehiä.

Siitä taas seuraisi, että työnantajat alkaisivat kilpailla halvemmasta naistyövoimasta ja tarjoaisivat naisille hieman enemmän kuin 80 prosenttia miesten palkasta. Ja työttömät miehet tarjoutuisivat tekemään töitä hieman halvemmalla, hätäpäissään jopa naisten palkalla, jolloin lopulta ero hupenisi olemattomaksi (niin kuin se onkin). Ero johtuu muusta kuin sukupuolesta. Asian esitti täysin vedenpitävästi myös Virve selittäessään, miksi Viron venäläisten keskiansio on alhaisempi kuin virolaisten (tai porvoolaisten alempi kuin kauniaislaisten). Täsmälleen samasta asiasta on kysymys naisten 80 sentin eurossa. Tämä jaksaa loputtomiin kiihdyttää mieliä, ei kuitenkaan onneksi ikinä johda yhteiskunnallisiin levottomuuksiin, kun rintamalinja kulkee perheen sisällä. Hieno ja vaaraton yhteiskuntadebatin aihe. Eläköön naisten 80 sentin euro! Samoin akkavalta!"

Suuretkin sielut ovat siihen joutuneet alistumaan. Muistamme vain kuinka keittiön ikkunan alta kulkiessaan Sokrates sai likasangon niskaansa vallan itselleen ratifioineelta taholta.

Samaan tapaan kuin naisten euro voitaisiin muodostaa käsite 'putkihenkilön euro'. Se on erilainen Helsingissä ja Porvoossa riippumatta siitä riippuuko henkilön haarojen välissä mitä vai ei. Loppujen lopuksi siis sekä Riston että minun todistuksen mukaan: naisten euroa ei ole olemassakaan. On vain eri hintaisia työtehtäviä.

Naisten euro
Muistiinpanoja, palautetta

Otsikko

Muistiinpanot, palaute tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela ja...

Asko Korpela 20140402 (20140402) o Ajk Kotisivu o Ajk Kansantalous o WebMaster