PalautettaTeatterille-19950210 [ccc]

Helsingin kaupunginteatteri
Teatterinjohtaja Raija-Sinikka Rantala
Eläintarhantie 5
00530 HELSINKI

Palautetta teatterille

Suurkiitos kirjeestä ja kutsusta tulla katsomaan Kaukaasialainen liitupiiri. Olemme kovin hyvillämme, että vastasitte meille. Tarkoituksemme olikin ottaa heti yhteyttä ja jo tässä viikonvaihteessa pyrkiä katsomaan, mutta flunssa on tehnyt tepposet ja joudumme palaamaan asiaan ehkä ensi viikolla.

Kirjeessänne oli mielestäni kaksi tärkeätä asiaa. Toinen oli se, että kerroitte omista ohjauksistanne. Se antaa toivoa. Kuten päiväkirjastamme ilmenee, Te olette ilman muuta meidän suosikkiohjaajamme. Olemme jo vuosia käyneet Lahdessa ja siellä on ainoa pettymys ollut Shveik. En nyt ryhtynyt tarkistamaan, mutta arvattavasti esim. Lady Macbeth oli Teidän ohjaamanne.

Toinen tärkeä asia oli se että kerroitte sellaisista esityksistä, joita emme ole vielä nähneet, huomattavasti paljastavammin sanakääntein kuin esitteet ja kerroitte pyrkimyksenne olevan ohjata katsoja juuri hänelle sopivaan esitykseen. Tämä on meistä erittäin tärkeätä. Valitettavasti yleisiä esitteitä, myös kiittämiämme A4 muotoisia joutuu lukemaan kuin Pravdaa, rivien välistä, etsien vihjeitä näytelmän 'todellisesta' luonteesta. Usein on vielä niin, ettei tätäkään tietoa ole käytettävissä, vaan joutuu arvailemaan nimen perusteella. Ja sehän ei aina kerro juuri mitään, esim. banaali nimi 'Rakkautta ja kavalia juonia' kätki taakseen nautittavan esityksen. Loppujen lopuksi teatteriarvosteluista saa eniten. Kirsikka Moringia arvostan, vaikka aina ei hänenkään arviointi satu yksiin omiemme kanssa.

Minulla olisi tähän jälkimmäiseen kohtaan yksi konkreettinen ehdotus: Näytelmiä koskeva informaatio pitäisi panna ns. boxiin, eli modemilla tavoitettavaksi. Uskon, että itse käyttäisin sellaista. Nyt käytän scanneria. Scannaan arvosteluita ja esitteitä liitettäväksi päiväkirjaamme. Teille lähetimme vain sisällysluettelon ja omat kommenttimme. Esim viime vuoden 'tapauksesta' Karamazovin veljeksistä meillä on ainakin 20 sivua arviointeja, selostuksia ym. tietoa. Tähän tarkoitukseen mainitsemani A4 esitteet ovat hyviä, mutta suoraan boxista saatu voisi olla vieläkin parempi. Nykyäänhän sitä saa selata vaikka Valkoisen talon vieraskirjaa. Saman tien voisi saada tietoa myös vapaana olevista paikoista, ellei suorastaan paikan varaus onnistuisi.

Otamme yhteyttä lähiaikoina. Kaukaasialainen liitupiiri oli kyllä ehdolla muutenkin. Brechtillä on kunnon näytelmiä, Elsasta eivät kokemuksemme ole erityisempiä, ehkä liian vähäisiä: kuiskaus hukkui penkkien narinaan.

Ystävällisin terveisin

Asko (ja Salli) Korpela Perustie 14 A 5, 00330 HELSINKI, puh 489 211

Asko Korpela 19991023 (19981128) o AJK kotisivu o Teatterisivu o WebMaster