PalautettaTeatterille-vast-19950208 [ccc]

Asko ja Salli Korpela Anna ja Timo Kurkela

Hyvät teatterin ystävät

Lämmin kiitos palautteestanne, jonka sain tiedoksi. On arvokasta saada terveisiä katsojilta, jotka ovat olleet teatterille uskollisia pitkään. Toivon, että pystyisimme edelleen säilyttämaän asemamme tässä virikkeiden viidakossa. Viimeaikaisesta ohjelmistosta Kaupunginteatterissa olette valinneet kaksi, "Kani kanin" ja "Mekaanisen pianon". Edeltävistä löysin "Sodan ja rauhan" sekä omat ohjaukseni "Reviisorin" ja "Niagaran ylityksen". Olen pahoillani, että näkemänne esitykset ovat viime aikoina tuottaneet pettymyksen. Näyttelijäntyön alueella mielestäni löytyy kahdessa viimeisimmässäkin valinnassanne nautittavia hetkiä.

Kun katson tuoreinta ohjelmistoamme, ajattelin tarjota teille mahdollisuuden katsoa kutsuvieraina Elsa-näyttämön "Kaukaasialaisen liitupiirin". Siinäkin Brechtin asema-dramaturgia tietysti tekee juoneen ison käänteen ja palauttaa väliajan jalkeen tapahtumat alun ajankohtaan teemalla "tapahtui toisaalla". Silti uskon että esitys voisi tuoda kokeneellekin teatterikatsojalle iloa ja uudenlaista assosiaatiopohjaa. Nuket ovat parhaimmillaan valloittavia kumppaneita näyttelijöille ja herkät sekä ajatuksen täyttämät hetket nousevat pääasiaksi ajoittaisesta vaudevilleryöpsähtelystä huolimatta. Ainakin voin taata illan, joka on erilainen.

"Rosvot ja poliisit, pienimuotoinen ja tiukka uusi juoninäytelma voisi olettamukseni mukaan myös kiinnostaa seuruettanne.

Mitä muuhun ohjelmistoomme tulee,"Mambo Kingsissa" Iöytyy suomalaisissa oloissa poikkeuksellista loistokkuutta, jos ei harmistu fragmentaarisesta tarinankuljetuksesta Se on kuitenkin aikaisempien kritiikkienne keskeinen moite, joten teos jääköön tällä erää suosittelematta.

"Niskavuoren leipä", veikkaan, tulee olemaan ohjelmistoanne. Oma kevään ohjaukseni on Veijo Meren "lso Vaalee", taustanaan "Jääkiekkoilijan kesä". Liikun sillä suomalaisella linjalla, jonka edellinen edustaja oli "Pohjanmaan kautta". Harmi ettei se kuulunut katsomiinne, olisi ollut mukava saada vertailuja Kansallisteatterissa näkemäänne. Ankaraa ja tasokasta kotimaista on nykyohjelmistossamme Pirkko Saision "Voiton päivä", joka ei päästä katsojiaan helpolla, mutta tarjoaa koko lavallisen paneutuvaa näyttelijäntyötä ja dramaturgisen rakenteen, joka avautuu kuin sipuli.

Toivon yhteydenottoanne lippuvarauksen merkeissä. Katsojia ja makuja on toki monenlaisia, mutta kaltaisenne asianharrastajat olisi kipeä menettää. Isossa talossa on tarpeen olla erilaisia vaihtoehtoja katsottaviksi. Siksi opiskelemme teholla sitä, miten osaisimme ohjata juuri oikean katsojan juuri oikeaan esitykseen.

Teatteriterveisin

Raija-Sinikka Rantala teatterinjohtaja

Asko Korpela 19991023 (19981128) o AJK kotisivu o Teatterisivu o WebMaster