Asko Korpela

Teatteripäiväkirja 1994-95

 • 80 Aika on kotimme: Pohjanoteeraus pitkiin aikoihin
 • 82 Mekaaninen piano: Tshehovin tyyliä, mutta ilman pontta
 • 83 Kani Kani (Lapin Lapin): Ensin näytti lupaavalta, mutta sanoma hukkui meluun
 • 85 Arkadia: Hyvä teksti, mutta heikko esitys
 • 86 Die lustigen Weiber von Windsor: Kajavalta nappiin osunut arviointi
 • 89 Kaukaasialainen liitupiiri: Hyvät teatterin ystävät
 • 90 Shvejk: Mielipiteet menivät ristiin
 • 91 Myrsky: Erinomainen näytelmä ja erinomainen esitys
 • 92 Leikin loppu: Suuri pettymys
 • 93 L'idiot: ...mutta puheilmaisu oli maineen mukaista
 • 104 Rajasusi: Vuoden paras teatteriesitys
 • Lähetä palautetta

 •  

   
   
   


  79 Gabriel, tule takaisin, Waltari Mika

  940917 SKTs :2:2: :2:

  80 Aika on kotimme, Noren Lars

  941203 SKTp :0:0: :0:
  Me: Pohjanoteeraus pitkiin aikoihin. Miksi kunnon näyttelijöitä rasitetaan tällaisella hölynpölyllä? Mahtaa olla vaikeata muistaa vuorosanoja, joissa ei ole pienintäkään järkeä. Ainoa järkeviä repliikkejä esittänyt henkilö oli maanviljelijä. Mielestämme oli arveluttavaa tehdä kehitysvammaisesta näytelmän viisain henkilö. Asko poistui väliajalla, Timo ja Anna katsoivat lopuunn. Ei parantunut.

  81 Cyrano de Bergerac, Rostand Edmond

  941204 Lahden kt :2:2: :2:

  82 Mekaaninen piano, Tshehov Anton

  941217 HKTp :::1:1:
  ME  Oli heikko esitys, täysin verrattavissa 'Aika on kotimme' esitykseen. Ei mitään järjellistä juonta. Todellakin oli Tshehovin tyyliä, mutta ilman pontta. Voidaan sanoa niinkin, että 'kymmenen näytelmää', mutta sen vuoksi siitä oli sillisalaatti tullutkin. Oli vain välähdyksiä. Parasta olivat puvut ja esite, jossa oli useita Tshehovin kirjeitä sekä seuraavaa tietoa ja vielä muutakin, mutta huonosti skannautuvaa.

  Tshehov linkkejä teatteripäiväkirjaan

  83 Kani Kani (Lapin Lapin), Serreau Coline

  941230 HKTp :1:1:1:1:
  ME: Ensin näytti lupaavalta, mutta sanoma hukkui meluun ja juoni katosi. Onpa murheellista. Tähän mennessä ei yhtään kunnon näytelmää! Onkohan tässä ruvettava käymään: Vermon raveissa, Jääkiekko-otteluissa, jalkapallo-otteluissa, elokuvien surkeus on nähty.

  84 Hirvikuningas (Il re cervo), Gozzi Carlo

  950105 HKTp :3:2:3:2:
  AJK:
   Annan tulossa olevan syntymäpäivän kunniaksi tarjosimme, samoin iltapalan Haritonissa.

  85 Arkadia, Stoppard Tom

  950121 SKTs :2:2: : :
  ALK: Hyvä teksti, mutta heikko esitys alensi arvosanaa. 

  86 Die lustigen Weiber von Windsor, Shakespeare

  950126 KOM : : : :2:
  AJK: Kajavalta nappiin osunut arviointi. Fyysinen ja intomielinen näyttelijäsuoritus, mutta henkinen viesti jäi silti vähäiseksi. 

  87 Ihon aika, Kauranen Anja

  950128 TurunKT :1: : : :

  88 Taulahäntä ja kivenhakkaaja, Tuomarila Ilpo

  950128 TurunKT :3: : : :

  89 Kaukaasialainen liitupiiri, Brecht Bertold

  950304 HKTe :2:2:3:3:
  Asko ja Salli Korpela
  Anna ja Timo Kurkela

  Hyvät teatterin ystävät

  Lämmin kiitos palautteestanne, jonka sain tiedoksi. On arvokasta saada terveisiä katsojilta, jotka ovat olleet teatterille uskollisia pitkään. Toivon, että pystyisimme edelleen säilyttämaän asemamme tässä virikkeiden viidakossa.

  Viimeaikaisesta ohjelmistosta Kaupunginteatterissa olette valinneet kaksi, "Kani kanin" ja "Mekaanisen pianon". Edeltävistä löysin "Sodan ja rauhan" sekä omat ohjaukseni "Reviisorin" ja "Niagaran ylityksen".

  Olen pahoillani, että näkemänne esitykset ovat viime aikoina tuottaneet pettymyksen.

  Näyttelijäntyön alueella mielestäni löytyy kahdessa viimeisimmässäkin valinnassanne nautittavia hetkiä.

  Kun katson tuoreinta ohjelmistoamme, ajattelin tarjota teille mahdollisuuden katsoa kutsuvieraina Elsa-näyttämön "Kaukaasialaisen liitupiirin". Siinäkin Brechtin asema-dramaturgia tietysti tekee juoneen ison käänteen ja palauttaa väliajan jalkeen tapahtumat alun ajankohtaan teemalla "tapahtui toisaalla". Silti uskon että esitys voisi tuoda kokeneellekin teatterikatsojalle iloa ja uudenlaista assosiaatiopohjaa. Nuket ovat parhaimmillaan valloittavia kumppaneita näyttelijöille ja herkät sekä ajatuksen täyttämät hetket nousevat pääasiaksi ajoittaisesta vaudevilleryöpsähtelystä huolimatta. Ainakin voin taata illan, joka on erilainen.

  "Rosvot ja poliisit, pienimuotoinen ja tiukka uusi juoninäytelma voisi olettamukseni mukaan myös kiinnostaa seuruettanne.

  Mitä muuhun ohjelmistoomme tulee,"Mambo Kingsissa" Iöytyy suomalaisissa oloissa poikkeuksellista loistokkuutta, jos ei harmistu fragmentaarisesta tarinankuljetuksesta Se on kuitenkin aikaisempien kritiikkienne keskeinen moite, joten teos jääköön tällä erää suosittelematta.

  "Niskavuoren leipä", veikkaan, tulee olemaan ohjelmistoanne. Oma kevään ohjaukseni on Veijo Rneren "lso Vaalee", taustanaan "Jääkiekkoilijan kesä". Liikun sillä suomalaisella linjalla, jonka edellinen edustaja oli "Pohjanmaan kautta". Harmi ettei se kuulunut katsomiinne, olisi ollut mukava saada vertailuja Kansallisteatterissa näkemäänne.

  Ankaraa ja tasokasta kotimaista on nykyohjelmistossamme Pirkko Saision "Voiton päivä", joka ei päästä katsojiaan helpolla, mutta tarjoaa koko lavallisen paneutuvaa näyttelijäntyötä ja dramaturgisen rakenteen, joka avautuu kuin sipuli.

  Toivon yhteydenottoanne lippuvarauksen merkeissä. Katsojia ja makuja on toki monenlaisia, mutta kaltaisenne asianharrastajat olisi kipeä menettää. Isossa talossa on tarpeen olla erilaisia vaihtoehtoja katsottaviksi. Siksi opiskelemme teholla sitä, miten osaisimme ohjata juuri oikean katsojan juuri oikeaan esitykseen.

  Teatteriterveisin
  Raija-Sinikka Rantala
  teatterinjohtaja
  Helsingin kaupunginteatteri
  Teatterinjohtaja Raija-Sinikka Rantala
  Eläintarhantie 5
  00530 HELSINKI

  Kiitos teatterielämyksestä

  Olimme eilen illalla muun täyden salin kanssa katsomassa Kaukaasialaisen liitupiirin. En muuten muista koskaan nähneeni katsomossa niin paljon tunnettuja näyttelijöitä, ainakin 10.

  Sitä melkein harmittelee, että ihminen on yhteiskunnallisilta asenteiltaan niin luutunut kuin on. Tätä näytelmää katsoessa se melkein häiritsi. Brecht on Brecht ja meikäläinen on sellainen 'pupo' (puolueeton porvari) kuten parikymmentä vuotta sitten oli tapana sanoa. Ja pupo suhtautuu Brechtiin epäluuloisesti. Tämäkin Brechtin näytelmä alkoi vahvanpuoleisella yhteiskunnallisella latauksella, mutta vähitellen kuitenkin inhimillisemmät näkökulmat ja väkevä juoni ja monet muut seikat pääsivät voitolle. Vielä puoliajan kahvillakin ikään kuin välttelimme ottamasta kantaa ja ihmettelimme että minkä käänteen mahtaa tarina saada. Loppua kohti esitys parani ja onnistui riisumaan meidät Korpelat täydellisesti varauksellisista asenteista. Kurkelat perustelivat 2 arvosaanaa lähinnä esityksen meluisuudella. Aika usein pidämme sitä vastenmielisenä piirteenä, mutta nyt me Korpelat oikeastaan ihmettelimme ystäviemme väitettä meluisuudesta. Olihan siinä paljon musiikkia ja äänekästä laulua..

  Hämmästelimme aidon tuntuista eksotiikkaa. Muistimme ulkomaisen ohjaajan, mutta ohjelmalehden tiedoista ei sittenkään löytynyt selitystä. Ensin ehkä katselimme nukkejakin epäluulolla ajatellen, etteivät nämä nyt kuitenkaan sen alan ammattilaisia ole, mutta kyllä ne lopulta täysin valloittivat meidät, ainakin tekijöiden on täytynyt olla ammattilaisia, niin olivat isäntiensä (vai pitäisikö sanoa päin vastoin: renkiensä) näköisiä, että nauratti. Tämä oli taas tosi vahva suoritus Heidi Heralalta. Sodan ja rauhan Natasha ei ollut niinkään hänen roolinsa, mutta tämä oli, samoin kuin Hlestakov. Mennessämme ihmettelimme jokaisella näyttelijällä olevien roolien määrää, mutta esityksessä se ei häirinnyt lainkaan, vaikka TK useampaan otteeseen marmatti, että onko nuket tarpeen, eikö ilman niitäkin olisi voinut. Loppujen lopuksi ne istuivat esitykseen niin hyvin, että jäimme ihmettelemään: kuuluuko tähän näytelmään aina nuket, vai voidaanko se esittää ilmankin.

  Kirjeessänne olitte aidon tuntuisesti huolissanne: 'kaltaisenne asianharrastajat olisi kipeä menettää'. Näin pahasti eivät asiat sentään ole. Vakain tuumin aiomme jatkaa ja vaadimme Teiltäkin yhä vain lisää ja uutta sekä vanhaa. Tänä keväänä tähtäämme vielä Myrskyyn ja Piukkoihin paikkoihin sekä ainakin osa meistä Viiruksen Shvejkiin ja Lillanin Tshehoviin.

  Ystävällisin terveisin

  Asko ja Salli Korpela, Anna ja Timo Kurkela

  Perustie 14 A 5, 00330 HELSINKI, puh 489 211

  90 Shvejk, Hashek Jaroslav

  950311 Viirus :2:3:3:3:
  ME: Vauhdikasta menoa. Shvejkin pohdinnoilla ja tarinoilla ehkä vähemmän osuutta kuin kirjassa, mutta riittävästi kumminkin. Innostunut esitys tavanomaisin tehokeinoin. Shvejk oli vakuuttava, vilpitön, lojaali sekä ystävilleen, esimiehilleen että isänmaalle. Vähintään yhtä hyvä oli M.L., josta vasta jäljestäpäin todettiin, että oli sekä Katz että Luka, kaksi kovin erilaista roolia, jotka M.L. myös esitti hämmästyttävän erilaisina: Katz uskomaton juoppo, Luka mahtava ja sliipattu naisten mies. Mainio esitys. Paljon parempi kuin Lahdessa nähty.
  ALK:  Mautonta seksiä aivan liikaa. 
  AJ & ST: Emme havainneet, pikemminkin hauskasti esitettyä.

  91 Myrsky, Shakespeare

  950402 SKTs :3:3:3:3:
  ME: Erinomainen näytelmä ja erinomainen esitys, Shakespearea parhaasta päästä. Ennen alkua söimme bortshia 'Kapteenin kapakassa. Paikka ja menu olivat pettymys, seura ei. Viihdyimme. 

  92 Leikin loppu, Beckett Samuel

  950408 SKTw :1:1:1:1:
  ME: Ei mitään antia. Suuri pettymys edellisen Beckettin ...(kaamea erehdys: tarkistuksen mukaan olikin mielessämme Anouilhin näytelmä 'Becket eli Jumalan kunnia' (940305 70), ilmankos! - Mielellään olisi yhtynyt Pinterin syntymäpäiväonnitteluun, mutta ei, hän ei todellakaan edes yritä myydä mitään!

  93 L'idiot, Dostoïevski

  950419 zs-Aleks : : : :2:
  Conservatoire national superieur d'art dramatique (oppilaat) o Lisää Dostojevskista
  Traduction de André Markowicz, adaption et mise en scène de Christophe Caustier.
   
  AJK: "L'essence du sentiment religieux, elle n'entre dans aucune réflexion, elle ne dépend d'aucun faux pas, ou d'aucun crime, ou d'aucun athéïsme; il ya là quelque chose de "PAS ÇA". Et ce sera "PAS ÇA" dans les siècles des siècles; il y a là quelque chose sur lequel les athéïsmes, dans les siècles des siècles ne pourront que glisser, qui les fera toujours parler, parler, mais "PAS DE ÇA".

  Mitä mahtanee tarkoittaa? Esitys oli lavastukseltaan sataprosenttisen karu, mutta puheilmaisu oli maineen mukaista. Elizaveta Jepantshinan nuoruus häiritsi, näkyvän nuoria olivat muutkin. Vain eräitä mahdollisia kohtia laajasta teoksesta oli dramatisoitu: Myshkinin ja Rogoshinin tapaaminen junassa, Jepantshinin perhe tirskuvine tyttöineen, Ivolginin asuntola merkillisinen hahmoineen, Nastasja Filippovnan syntymäpäiväkekkerit, Rogoshinin rahapaketti ja N.F. 'tulikoe' - rahojen heittäminen uuniin, Myshkinin ja Rogozhinin tapaaminen puoli vuotta myöhemmin. Näytelmä päättyi Myshkinin ankaraan epilepsiakohtaukseen, mutta N.F.:n karmeata loppua ei näytetty.

  Edessäni istui Nina Korimo Girod miehensä ja ystävättärensä kanssa.

  Väliaika venyi pitkälti yli puolen tunnin, koska valaistuksen hoitaja ei saanut valoja toimimaan tarkoitetulla tavalla. Yleisöä rauhoitettiin useita kertoja, mm. "Thank you for your passion (po. patience)"
   

  94 Terveydeksi,

  950413 zs-Vantaan näyttämö :2: : : :

  95 Konservatoorium Bournonville,

  950423 Estonia : : : :2:

  96 Stjärnhimmlen över oss, Tesich Steve

  950428 zu-Klockrike : : :3: :

  97 Piukat paikat, Wilder Billy

  950429 HKTs :2:2: : :

  98 Tre systrar, Tshehov Anton

  950429 SvTe : : :3:3:
  Tshehov linkkejä teatteripäiväkirjaan

  99 3xStravinsky, Stravinsky Igor

  950518 SKO : : :2:3:

  100 Three lives of Lucie Cabrol, Baur Lilo

  950530 SKTs :2:2: : :

  101 Piukat paikat, Wilder Billy

  950530 HKTs : : :3:3:

  102 Miss Saigon, MacIntosh Cameron

  950616 zb-Rock színház, Budapest : : :3:3:

  103 Ulvova mylläri, Paasilinna Arto

  950622 zs-Vantaan näyttämö :-:-:-:-:
  AJK: Päätettiin, ettei amatöörimäisyytensä takia arvioida pisteillä lainkaan.

  104 Rajasusi, Pajula Matti

  950722 zs-Juankosken kesäteatteri : : :3:3:
  AJK: [ Tiedot hävinneet kovalevyn tahattoman formatoinnin yhteydessä. Olisiko missään paperille tulostettuna? Nilsiässä? Pitäjäläisessä on tietoja. Tässä päiväyskin virheellinen, kesällä joka tapauksessa. Vuoden paras teatteriesitys (Asko) vaikkakin amatööriesitys.] 

  Lähetä palautetta! 


  Kirjoita otsikko palautteelle tähän

  Kirjoita palauteteksti tähän

  Kirjoita nimesi tähän

  ..ja sähköpostiosoitteesi tähän

  Tämän palauteviestin saa Asko Korpela
  Asko Korpela 19991214 (19981116) o o AJK kotisivu o Teatterisivu