Byskata Pia 
Tykit pamahtelivat Kahakkarannassa

KOKKOLA Pia Byskata
 
Halkokarin kahakka. Ykspihlajan työväen Näyttämö, KUF, Teatteri Iltatähti. Käsikirjoitus: Matti Pajula. Ohjaus: Veikko Pohjonen ja Seija Metsärinne. Tuottaja; Katriina Isotalo. Keskeisissä rooleissa: Anders Fredriksson, Vesa Pohjola, Anders Hassel, Joel Salmela, Simon Sjöstrand, likka Posio, Ralf Sandbacka, Kerstin VVennman, Esa Lindholm, Anja Auvinen, Kimmo Oikarinen, Anton Häggblom.     .

Kolme paikallista teatteriryhmää osoitti taitavalla tavalla miten Kokkolassa yhteistyö toimii nykypäivänä aivan kuten se toimi myös 150 vuotta sitten. Halkokarin kahakka -näytelmä sai perjantaina ensi-iltansa meren äärellä Kahakkarannassa eikä kukaan jäänyt paitsi siitä mitä tulivat paikan päälle kokemaan.

Tarjolla oli komediaa, draamaa ja sotakohtauksia. Näyttelijöiden puheet kuuluivat hyvin, vaikka tuulenvire niitä hetkittäin pyöritteli ja jopa lokit kirkuivat ja hevoset hirnuivat oikeissa kohdissa.

Kahakka-näytelma perustuu Kokkolassa 150 vuotta sitten tapahtuneeseen, englantilaisten hyökkäykseen. Kahdesta suuresta laivasta yhdeksan venettä, joissa oli yhteensa 17 upseeria ja 180 miestä; yrittivät hyökkäystä Halkokarille.   

Kokkolalaiset vapaaehtoiset yllättivät kuitenkin venäläisten avustamina englantilaiset ja vajaan tunnin taistelun jälkeen englantilaiset vetäytyivät aiheuttamatta suurta vahinkoa.

Kuvateksti: Mereltä hyökkäävät englantilaiset saavat kokkolalaiset erisin kauhun.valtaan ennen kuin päätetään puolustautua viimeiseen naiseen asti. Tositapahtumiin perustuva näytelmä vie.jännityksellään mukanaan jokaisen katsojan.  .   

Jännitys tuntuu mahanpohjassa 

Näytelmän ensimmäinen osio tuntuu jossain välissä hieman. pitkäveteiseltä, kun kokkolalaiset 
päättävät siitä mitä tehdä kuullessaan englantilaisten saapuvan. Paljon puhetta ja vähän toimintaa,   mutta näin lienee olleen  myös tuolloin  vuonna 1854.

Sujuvasti mukaan on. kuitenkin saatu humoristisia toteamuksia, jotka piristävät odotellessa suurta finaalia. 

Finaali onkin sitten vallan mainio. Jännityksen tuntee jopa omassa mahanpohjassa vaikka lopputulos onkin selvillä. Mereltä rantaa kohden lipuvat englantilaisten laivat tulevat sen verran hitaasti, että jännitys ehtii kivuta huippuunsa.

Rannalla on täydellisen hiljaista, vain komentajan kuiskaamat "Annetaan niiden tulla vielä lähemmäksi" lauseet kuuluvat. Katsomossakin olisi kuullut nuppineulan tippuvan. Lopulta tykit ja aseet, pamahtelevat oikeasti rannalla ja yleisö huomaa istuvansa savun keskellä.

Näytelmä ansaitsee kaiken mahdollisen kehun. Loistavat näyttelijäsupritukset, upeat puvut ja mahtavat puitteet vievät katsojat 150 vuotta.ajassa taaksepäin. Ei siis olekaan mikäär ihme, että melkein kaikki. 10 näytöstä on jo loppuunmyyty. Näytöksiä on vain ensi viikon ajan, jolloin Kokkolan kaupunki herää voitonjuhliin.
 

Asko Korpela 20040613 (20040613) o o AJK kotisivu