Hurme Juha 

20030725 Juha Hurme Hesarissa

"Näyttämöllä ei pidä piiloutua"
Juha Hurme haluaa tehdä teatteria, joka ei näytä teatterilta

  
  tulosta juttu 
  lähetä linkki 
 
Kustavi. "Se olisi ollut liian helppo ratkaisu", tokaisee teatterisihteeri Ilona Laaksonen, kun Katanpään entisellä linnakesaarella ihmettelen, miksei Yövieraat-teatteri esiinny tykkipatterin tyhjäksi jääneellä betonijalustalla vaan pystyttää näyttämönsä vieressä olevaa kivimuuria vasten.
      Kustavissa tehdään jo viidettä kesää teatteria, jossa kaikki turha on riisuttu pois, etenkin kaikki mikä näyttää vähänkään "teatterilta".
      Kustavin Volter Kilpi -kirjallisuusviikon runsaasta teatteritarjonnasta loistaa poissaolollaan kaikki tärkeily. Esityspaikka on siellä, minne näyttelijät tavaransa laskevat. Katsomon rakentaminen on pitkälti yleisön vastuulla.
      Ylisanoihin ei sorruta, sillä mainontaa ei harrasteta tienvarsien opasteita enempää. Yleisön voi olla vaikea löytää edes perustietoja esityksen tekijöistä. Käsiohjelma, silloin harvoin kun sellainen löytyy, on vanhoista papereista leikkaa ja liimaa -menetelmällä koottu pieni moniste.
      
Kovin tarkkoja ei olla edes toiminnasta vastaavan teatterin nimestä. Periaatteessa se on Nälkäteatteri, mutta Kustavissa toimitaan nimellä Yövieraat, koska sillä nimellä aikanaan aloitettiin.
      Kaikki alkoi siitä, kun teatteriohjaaja Juha Hurmeelta vuonna 1995 tilattiin esitys turkulaiseen museolaiva Sigyniin. Tekstipohjaa ei tarvinnut kauan miettiä, sillä Hurme oli jo koulupoikana tutustunut Volter Kilven tuotantoon. Albatrossin tarina toteutettiin muutaman kaverin kanssa katuteatterin keinoin. Ohjaaja oli hämmästynyt, kun esitystä pyydettiin myös Kustaviin Volter Kilven syntymän 125-vuotisjuhliin. Tilaus koski vuotta 1999. Hurmeelta kysyttiin samalla, olisiko hän innostunut myös muiden Kilven tekstien työstämisestä. Pitäjän pienimpiä -teoksen pienet traagiset kertomukset tuntuivat läheisimmiltä.
      "Kesällä 1999 meillä olikin koossa kaikkiaan kolme esitystä, oikein kunnon festivaaliohjelmisto. Juhlien viimeisinä päivinä pidettiin äkkiä hätäkokous: Tätä ei voi jättää tähän!"
      "Nyt Kustavin kirjallisuusviikosta on tullut vuosittainen perinne", Hurme valaisee yhteistyön alkuvaiheita.
      
Nälkäteatterille viides Kustavin kesä on ollut erityinen. Ryhmä on jäänyt kirjallisuusviikon jälkeen jatkamaan omaa teatterijuhlaansa vielä toiseksi viikoksi. Nähtävillä ovat kaikki tähän mennessä tehdyt kymmenen esitystä.
      Monet ovat lisäksi tuoneet mukanaan omia pienesityksiään. Niissäkin monessa Hurmeella on ollut sormensa pelissä. Sinne tänne nousseilla tilapäisnäyttämöillä on näytelty niin Sylvi Kekkosen kuin Rosa Liksomin tuotantoa.
      Hurme on tyytyväinen juhlien kehitykseen: "Meillä on maine, etteivät esitykset ole vaikeita. Kansanteatterin idea pohjana ja korkeakulttuurin siunaus päälle! Monet tulevat katsomaan uudelleen samaakin näytelmää, koska lavastus ja koko viritys ovat aina erilaiset."
      
Nälkäteatterista on kasvanut yhteisö. Tänä vuonna seurakunnan leirikeskuksen pihalla telttailee runsaat 40 henkeä. Kesäisistä viikoista on tullut varsinaisia ideahautomoita.
      Kustavissa Hurme pääsee myös näyttelemään: "Näyttämön kautta syntyvät parhaat ideat. En pidä itseäni näytelmäkirjailijana. Työ Nälkäteatterissa on eräänlaista aakkosten oppimista. Kun ei pääse piiloon, on pakko löytää."
      Turun kaupunginteatterin näyttelijä Juha-Pekka Mikkola esittää fariseusta Aleksis Kiven Leassa, kesän uutuusnäytelmässä. Mikkola pitää Kustavia hyvänä koulutusjaksona: "Lea esitettiin kaikkiaan neljä kertaa, joka kerta eri paikassa ja eri olosuhteissa."
      
Juha Hurme sopisi erinomaisesti Kustavin matkailuvaltiksi. Kustavi vaikuttaa tyytyväiseltä Hurmeeseen ja Hurme Kustaviin. Hurme suostui täksi kesäksi ohjaamaan myös paikallisen Tuulentupa-säätiön 90-vuotisjuhlanäytelmän. Volter Kilven veli, näyttelijä Eero Kilpi, oli ohjannut Seurojentalon avajaisiin Maila Talvion huvinäytelmän Elinan häät. Sillä haluttiin myös juhlia.
      Esityksessä mukana ollut Kustavi-opas Marja Santalahti kehuu ohjaajaa: " Monet pitivät tekstiä tylsänä, mutta Juha sai paljon irti meistä esiintyjistä. Hän on niin mahdottoman idearikas, ja aivan hervottoman hauska!"
      Työ kustavilaisten harrastajien ja unohdettujen tekstien parissa jatkuu. Hurme on lupautunut sovittamaan jotakin Kustavissa asuneen säveltäjä Kosti Vehasen kirjoitusten pohjalta.
      
Kahden viikon päästä Pentinkulman päivillä Hurmeen johtama tamperelainen Teatteri Telakka esittää Hurmeen sovituksen Väinö Linnan romaanista Musta rakkaus. Luvassa on jäntevä psykoosin kuvaus.
      Ohjaaja on innoissaan tulevasta. Ensi vuoden aikana hänen on tarkoitus saattaa päätökseen kaksi näytelmätrilogiaa. Telakan Sauna-trilogian kolmas osa Selkäsauna valmistuu Tampereelle alkuvuodesta. Tikkurilan teatterin Auto-trilogia huipentuu syksyllä 2004.
      Kustavillekin löytyy aikaa. Volter Kilven varhainen runoelma polttelee jo sormia.
      
Lauri Meri
 

Lisää aiheesta:
 Volter Kilven Saaristosarjasta syntyi esityssarja
 
 

--------------------------------------------------------------------------------

Helsingin Sanomat
hs.kulttuuri@sanoma.fi 
 
 
 

Asko Korpela 20030725 (20030725) o o AJK kotisivu