Spiro György
Kvartetti

 

György Spiró: Kvartetti (1996)

Vuonna 1957 Unkarista Amerikkaan emigroitunut mies saapuu vuosikymmenten jälkeen takaisin Unkariin kiittämään pelastajaansa. Kahden eri maailman käsitys menneisyydestä osoittautuu kovin ristiriitaiseksi.

  • Ohjaus: Spiró György 
  • Näyttelijät: Vári Éva, Krum Àdàrn, Màrton Ádám, Töreky Zsuzsa 
  • Suomennos: Pasi Koste

György Spiró on syntynyt Budapestissä vuonna 1946. Hän valmistui Budapestin Eötvös Loránd -yliopistosta vuonna 1970 opiskeltuaan unkaria ja slaavilaisia kieliä. Filosofian tohtoriksi hän väitteli 1981.

Hän on työskennellyt myös dramaturgina ja teatterinjohtajana sekä Teatteri- ja elokuvakorkeakoulun opettajana. Spiró on julkaissut kolme romaania ja kaksi novellikokoelmaa sekä huomattavan määrän esseitä. Lisäksi hän on kääntänyt runoutta ja näytelmiä unkariksi.

Ennen kaikkea Spiró on kuitenkin näytelmäkirjailija: hän on kirjoittanut kolmisenkymmentä näytelmää, joistu merkittävimpiä ovat Az Imposztor (Impostori) vuodelta 1982, A kert (Puutarha, 1984), Csirkefej (Kananpää, 1985), Doborcan (1994), Kvartett (1996), Honderü (Kotivalo, 1997) Szappanoper, (Saippuaooppera,1998). Hänen näytelmiään on käännetty useille kielille. Spiró on Saanut lukuisia tunnustuksia ja palkintoja kirjallisesta tuotannostaan. 

Henkilöt:

Pappa - pienellä eläkkeellä oleva kuusikymppinen vanhan järjestelmän kaaderi. Ei mikään humoristi vaan karttyisä, kiivasluonteinen ja epäilevä, jopa vainoharhainen. Istuu päivät kirjastossa lukemassa ja kopioimassa vanhoja lehtiä kootakseen sosialismin historian sekä luokitellakseen ihmisiä omaan vihkoonsa, "mustaan kirjaansa". Muun ajan katsoo Eurosportia. Kotidespootti. Pitää vaimoaan tyhmänä, inhoaa tytärtään.

Vaimo - Papan vaimo, n. 55-v. Hössottäjä, kodinhoitaja, joka valvoo miehensä rauhaa. Touhuissaan ei kuule mitä muut puhuvat, puhelee omiansa ja koittaa saada äänensä kuuluviin muista välittämättä hakien kuitenkin samalla miehensä tunnustusta.

Vieras - Amerikkaan emigroitunut 58-v unkarilainen insinööri, joka on kulkenut kehitysmaissa rakentamassa teitä ja siltoja. On jäämässä eläkkeelle ja aikoo palata Unkariin. Hyvätuloinen, verrattain avarakatseinen, kohtelias maailmanmies, rentokin.

Nainen - Papan ja Vaimon 35-v tytär, vähävarainen teini-ikäisen tytön yksinhuoltaja Kirjanpitäjä. Pitää rahaa erittäin keskeisenä asiana, jopa niin, että rahan hankkimiseen ovat kaikki keinot sallittuja. 

 

Näytelmä kulku:

Näytelmän tapahtumapaikka on lähiökaksion keittiö. Asuntoon saapuu yllättäen Vieras, joka kertoo tulleensa kiittämään Pappaa siitä, että tämä on pelastanut hänen henkensä vuoden 1956 kansannousun jälkiselvittelyissä varoittamalla tulevasta pidätyksestä. Pappa ei suostu muistamaan mitään tällaista tapahtuneen ja suhtautuu vieraaseen kylmakiskoisesti ja epäilee tätä urkkijaksi, joka yrittää varastaa Papan "vilhon". Vaimo koettaa liennyttää tilannetta, mutta on kuin utelias ulkopuolinen, joka kertoilee omiaan. Vähitellen Papan ja Vieraan tarinat kelautuvat auki. Sitten Nainen tulee hakemaan äitinsä tekemää ruokaa ja innostuu esittelemään erilaisia rikastumiskeinoja, kun kuulee, että Vieraalla on rahaa. Huolimatta siitä, ettei Pappa suostu muistamaan Vieraan kertomia tapahtumia, uskoo Vieras kuitenkin tulleensa oikeaan osoitteeseen ja tarjoaa kiitoksena Papan ansiosta tapahtuneesta pelastumisestaan etukäteen tekemäänsä pankkitalletusta, autoa ja Amerikan matkaa sekä esittelee suunnitelmansa talosta, johon he kaik ki voisivat muuttaa yhdessä. Pappa ei ota lahjoja vastaan, vaan epäilee, että hänet yritetään ostaa, saada jättämään "vihko" sikseen. Nainen ehtii lyhyessä ajassa keksiä lahjaksi tarjotulle omaisuudelle sijoituskohteen ja laskeskella tuotot. Yhteisymmärrystä ei synny.

Näytelmässä ovat vastakkain kutsumaton vieras - maailmankansalainen emigranttiunkarilainen sekä omissa oloissaan viihtyvä karkeahko ukko - vanhan ajan kaaderi.

Toisella puolella on elämä, josta ei ole mitään jäljellä, vain mitätön eläke, toisella puolen taas kohtuullinen elämänura, josta on kertynyt Unkarin mittakaavassa huomattava toimeentulo. Vastakkain on kaksi maailmaa itä ja länsi, köyhä ja rikas, sosialismi ja kapitalismi, isänmaa ja ulkomaat. Asetelma kääntyy myös päälaelleen: Vieras on valmis jakamaan omaisuuttaan, kun Pappa vain toljottaa televisiosta urheiluviihdettä.

Budapesti Kamaraszinhaz 

Kvartett Spiro György

SPIRÓ GYORGY KVARTETTkomédia A Pécsi Harmadik Színhaz elõadása Feleseg Vári Éva Öreg Krum Ádám Vendég Márton András Nõ Töreky Zsuzsa Díszlet: Horgas Péter Asszisztens: Szilárd Kati Jelmez: Tresz Zsuzsa Rendezo: VINCZE JANOS

 

Asko Korpela 20020129 (20020129) o o AJK kotisivu