Benalmádena 2004  Free counter and web stats


Myöhemmin: 200611 o 200711 o 200803
1111to Konjakkia sydänlääkkeeksi. Hiukan ontto olo oli, kun jouduin ottamaan parin tunnin sisällä neljä nitroa, ensimmäisen pakatessa ja viimeisen vielä lentokoneessa. Kyselin ruokatarjoilun yhteydessä, että osaisiko lentoemäntä suositella sydänvaivaiselle punaviiniä. Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: tuhdimpaa tavaraa, konjakkia. Otin konjakin. Vaikutti yhtä nopeasti kuin nitro: tuskin oli suusta alas mennyt, kun vaiva hävisi - eikä toistunut koko viikon aikana. Että oli helpottunut olo. Luin hyvää kirjaa: Breve história de Espana.

Perillä taksi. Uskomattoman vaikea löytää perille, vaikka hyvän tuntuinen ohje Marjalta. Ainakin puoli tuntia pyörittiin kylässä, jonka pääkadun pituus on alle kilometri. Lopulta löytyi - 25 E. Marjaltakin välillä neuvoa puhelimitse kysyttiin. Uusi reittikartta o La Fonda - Hoteles con encanto

Marjan ensi apu odotti jääkaapissa. Maistui tee ja voileipä.
1112pe Churro ja sardiini. Aamupala jääkaapin antimista. Lukemista, lepäilyä. Parvekkeelta näkyy kovin kaunis katu - ihan kuin postikortissa. Myöhemmin todettiin, että onkin useammassa eri postikortissa tyypillisenä katunäkymänä.

Marja tuli näyttämään meille kylää. Kävelemme koko kilometrin pituisen kadun päästä päähän ja pysähdymme nauttimaan churriton ja kaakaon katukahvilassa hienossa auringonpaisteessa.
 

C20041112012-Parveke-Kirkko-Benalmadena.jpg C20041112008-StoDomingoKatu-Benalmadena-p.jpg C20041112013-Apartamiento-LaFonda.jpg C20041112011-Kirkko-Benalmadena-p.jpg C20041112016-Marja-Parveke.jpg

Autolla Marjan ja Jaakon kotiin aivan erikoisen kauniissa Urbaznisación Tio Charlesissa. Näkymä rantaan ja Välimerelle ehkä 300 m korkeudesta kuten omasta kylästämmekin Pueblo de Benalmádenasta, linnuntietä alle kilometri, autolla vaille 2 mäkeä alas ja mäkeä ylös. Taisi jäädä koko viikon kauneimmaksi näköalaksi ja arkkitehtuuriks, koko alue rakennettu vanhaan andaluusialaiseen tapaan.
 

C20041112027-TioCharles.jpg C20041112028-TioCharles.jpg C20041112031-TioCharles.jpg C20041112032-TioCharles.jpg
C20041112034-TioCharles.jpg C20041112039-Parvekkeet.jpg C20041112040-Nakyma_itaan.jpg

Paluu kotikylään, elintarvikeostokset 40 e. Herkullinen lounas Plaza de Espanan ravintolan terassilla: boquerones (sardiini? MK: Ei kai ole ihan sama), filetitos, patatas, queso, crema catalán, 2x cafe - 30 e.

Lepäilyä, lukemista, TV. Kävelyllä: kortteja, iltatee: viiniä, leipää, vuohenjuustoa - mahdottoman hyvää.
 

1113la Gibraltar, Popa - no hope. Lähtö jo 0730 bussilla Gibraltarille. Sitä varten hotellilta 0710 taksilla alas rantaan. Taisimme ymmärtää ohjeet väärin. Piti ehkä olla BP-huoltoasema sen ja sen liikenneympyrän lähellä eikä liikenneympyrä BPn lähellä. Puoli tuntia odoteltuamme palasimme takaisin kotiin. Kuulimme sitten lohdutukseksemme, että Gibraltar ei ole mitään: tungosta, jonoja, ostoksia, ei mitään nähtävää. Hyvä kun säästyimme yli 350 km autossa istumiselta. Rahammekin saimme takaisin. Olisi maksanut 2x26e.

Tortilla espanola pitää välttämättä saada. Onnistuu katukahvilassa. Kortit lapsenlapsille. Lukemista lepäilyä. 

Illalliselle leipäkaupan kautta. Illallinen vaatimattomassa La Popa ravintolassa. Isäntä tulee selittämään, että kokki tulee töihin vasta puolen tunnin kuluttua. Me arvelemme, ettei meillä ole kiirettä. Oikeastaan olisi pitänyt ymmärtää vihjeenä: 'Älkää jääkö tänne'.  Ei ymmärretty. Isäntä kertoo syntyneensä Uruguaissa, asuneensa 15 vuotta Italiassa ja viikon päivät sitten avanneensa tämän ravintolan. Vain kerran myöhemmin ohi kulkiessamme näemme ulkopöydissä pari asiakasta, sisällä ei ketään. Hinnat sinänsä euron tai kaksi halvempia kuin yleensä. Myös sisustus selvästi vaatimattomampi kuin muissa. Mikähän paikka tämä oikein on?
 

MK (HUONO RAVINTOLAN PAIKKA, OMISTAJA VAIHTUU ALLE VUODESSA - NIIN JO USEAN VUODEN AJAN)
Loppujen lopuksi koko matkan heikoin ja kallein ateria, ehkä omaa syytä: ensin tilaamme mustekalaa, sitten sanon, että ehkä otammekin kaksi eri annosta, toinen mustekalaa ja toinen rosadaa (turskan sukuinen kala?). tuodaan ensin mustekala sitten rosada. Puoliannoksiksi - kuten olin tarkoittanut - vähän ison näköiset. Olimme ravintolan ainoat asiakkaat. Täysinöä ölaskuttivat. Tälläkään tavoin eivät palkoille päässeet. Alkupaloiksi churritos, queso, sitten 2x pulpo, 2x rosada, verdura, patata, ensalada de tomato y cebolla, caramel flan, 2x espresso - 50.30 e. Aikamoiset vatsanvaivat yön mittaan. Valkosipuli ja öljy tekevät hyvin lyhyesti kypsennetystä ruuasta kuitenkin melko maukasta. 
1114su Ympäristö ystävien seurassa. Lähtö M ja J kanssa ajelulle Benalmadena Costaan, missä katsomme valokuvanäyttelyn, toista sataa vuotta vanhoja kuvia. Sitten Fuengirolaan. Rantabulevardin kahvilassa nautimme lounaan. Minä otan vielä tortilla espanolan, kun ei edellinen ollut ihan sitä, mitä piti. Nyt on. J maksaa 40 e. Tuntuu ruoka täällä maksavan ehkä 3/4 Suomen hinnoista, mutta mitään salaattipöytää ei tunneta. Jos pääruuan kanssa haluaa perunoita tai salaattia, ne on erikseen tilattava. Aurinko lämmittää, selvästi yli 20 astetta, pieni tuulen henki. Parkkipaikalla pieni kokemus täkäläisestä liikennekulttuurista: joku parkkeerannut auton niin, ettei pois pääse ennen kuin tulee ja ajaa autonsa pois. Aikamoista suukopua.

Kiivetään autolla Mijas-vuorelle. Mahdottoman hieno näköala yli koko rannikon. Luostari. Ajetaan alas, katsotaan Buddhan temppeli. Iltapala kotona, kortteja
 

C20041114055-Jaakko-Salli-Lounas.jpg C20041114062-Aasiparkki-Mijas.jpg
1115ma Espanjaa, kirjallisuutta, filosofiaa. Marjan järjestämä espanjan tunti. Filosofi Sara. Hyvä opettaja. Korjaa virheitä. Kirjallisuudesta ja filosofiasta syntyy kovin helposti keskustelu. Minulla on mukana espanjaksi lukemieni kirjojen luettelo. Sitä käydään läpi. Ei ole Sara lukenut Don Quijotea, minä sen sijaan kolmesti. Sara ehdottaa minulle tuntematonta klassikkoa: Leopoldo Alasin "Clarín" kirjaa La Regenta. Lupaan hankkia ja lukiessani muistaa Saraa. Käydään läpi filosofian historiaa. Onkin ensimmäinen kerta, kun kuulen oikean filosofin puhuvan filosofiasta. Minä kerron Ajka-mallista ja empirismistä (Locke ja Hume, Popper). Sara on vailla vakituista työtä. Mustan rahan ansaitseminen painaa mieltä. Ei ole huolehtinut eläketurvastaan. Ehdotan että huolehtisi. Tunti 30e + taksi 10.
 
C20041115074-Marja-Sara.jpg C20041115077-Sara.jpg

Lounas torin ravintolassa: ravun pyrstöt (gamba), turska (bacalao), jäätelö, vohveli, kahvit - 30e
 

C20041115078-Sata_kiloa_appelsiineja.jpg C20041115082-cStoDomingo.jpg

Lukemista, TV, iltakävely, ruokaostoksia.
 

1116ti Pyhiinvaellusmatka Málagaan. Lähtö M kanssa Málagaan. J vie meidät Arroyo de Mielin asemalle. Juna lähtee nenän edestä, vaikka meillä lippu on kourassa. Taksilla ajetaan: 21e.

Kirjakaupoissa: Cervantesin Don Quijote M ja J -lle muistoksi ja kiitokseksi erinomaisista järjestelyistä. Täältä saan La Regentan, 950 sivua! 1800-luvun lopun kuvausta, espanjan kirjallisuuden klassikko. Olin päättänyt ostaa vain yhden filosofian kirjan, kaksi ostan: oppikirja Historia de filosofia ja Augustinus: Confessiones. Neljä kirjaa, n 60e. 

Tutustuminen vuosi sitten avattuun Picasson (1881-1973) museoon, jonne liput oli pitänyt ostaa etukäteen luottokortilla puhelimitse 2x jubilado (eläkeläinen), yht 8,50e. Eilen ostimme. Kyllä kannatti. Mahdottoman upea näyttely. Picasso on ollut aluksi 'ihan tavallinen' taiteilija, aivan tavattoman hienoja muotokuvia, kylläkin oma tyyli, sitten myöhemmin vasta 'kaksi silmää poskella' tyyli. Tytöille kastanjetit. 

Pyhiinvaellus parin sadan metrin päässä olevalle calle Correo Viejolle, jossa 39 vuotta sitten majailimme Rosario de Ortegan emännöimässä Pensión Montanesassa. Helposti löytyy katu, kuten myös 9 vuotta sitten, jolloin saimme puhelinyhteyden silloin jo vanhainkodissa asuneeseen heikkokuntoiseen Dona Rosarioon, joka kuitenkin meidät muisti. Olimme vuosia lähettäneet hänelle joulukortteja ja hän meille. Nyt emme yhteyttä edes yritä. Sen sijaan menemme kadun (kapeimmillaan alle metri) toisella puolella olevaan ravintolaan, osoittautuui retken parhaaksi: tilaan una porción tapas. Tarjoilija sanoo, ettei tapasissa tunneta annoksia ja tuo pöytään neljä pikku vadillista kylmiä salaattiherkkuja, mm kalojen mätipusseja, erilaisia vihanneksia, mitä olikaan, 6e. Enemmän kuin puolikas normaali ruoka-annos kummallekin ja leipää ja viiniä. Vasikan kyljykset (solomillo) 10e, miekkakala 8.50e, 4 lasia viiniä, kahvit, yht 32.30e. 
 

C20041116087-cCorreoVijo-Malaga.jpg C20041116089-Restaurante-cCorreoViejo.jpg

Nuorempi miestarjoilija ei tiennyt mitään Rosariosta eikä pensiónista. Vanhempi sanoi hyvin muistavansa. Paikalla myös arvokkaan näköinen tweed-takkinen, viiksekäs vanha herra, joka vilkkaasti juttelee useiden hienosti pukeutuneiden ja kampautuneiden (leski)rouvien kanssa pitkienkin pöytävälimatkojen yli. Tuttuja tuntuvat olevan, kanta-asiakkaita arvatenkin. Lopuksi menen herran luokse ja kohteliaasti kyselen, mahtaisiko hän olla tuntenut rouva Ortegan. Nimeä useaan kertaan toistelee, mutta ei sano tunteneensa, vaikka ilmeisesti paikallinen asukas onkin. 

Taksi El Corte Inglésiin: 3e! Ei nyt kovin pitkä matkakaan tosin ole. Tuliaisia lapsenlapsille. Junalla kotiin. Junassa ilmoitetaan ulkolämpötilaksi +26. Siltä se myös tuntuu. Taksi Puebloon 6e. Eipä ole kallista täällä. Mutta taksitkin ovat järkevän kokoisia 4 hengen Seateja. Ei mahtuisi meikäläinen taksi näille kaduille. Jotenkin järjettömältä tuntui kotiin tultuamme lentokentältä lähtenyt 'laiva'.

Ruokalepo, lukemista. Todella hieno päivä!
 

1117ke Vaellus rannikolla - La Perla. Nukutaan aamulla kymmeneen. Eipä tunnu enää univelat. S kirjoittaa puolentoistakymmentä korttia. Minä oli jo aikaisemmin kirjoittanut ainakin 25, monelle sellaisellekin, joille ei pitkään aikaan ole tullut kirjoitelluksi
 
C20041117097-UrbLaPerla.jpg C20041117101-BenalmadenaCosta.jpg

Ajamme taksilla mäkeä alas Urbanisación La Perlaan, jossa monilla YLEläisillä on tiettävästi asunto. Eipä ketään tavattu. Kävellään ehkä kilometri alas rantaan. Ja edelleen rantaa pitkin pari kolme kilometria mäkeä ylös, mäkeä alas, etsiskellen sopivaa ruokapaikkaa. Ei löydy, kun sattuu olemaan melko autiota tien vieri. Lopuksi otamme taksin ja aika pitkään ajamme meille tuntematonta reittiä kotiin, 7e. Lepäilyä, lukemista, pikku ostoksia.

Illalla sitten juhlaillallisille La Perla (helmi) ravintolaan. Taitaa olla kylän hienoin. M ja S salaatti, A ja J sopa de mariscos - hyvää. Jälkiruuat. 63e.
 

1118to Tänne voisi palata. Katsomme mahdollisia tulevia tarpeita varten isomman apartamienton (no 42 - samanlaisia on kuulema 5 lisää), 63e yö kakkoskautena lokakuussa: todella upea, 2 makuuhuonetta, perhe hyvin mahtuu, tilava oleskelutila keittiön yhteydessä. Katsomme myös hotellihuoneen, erinomainen. Itse asumme apartamientossa no 53, marraskuussa kolmoskautena 40e yö. Jos varat sallivat, tänne tullaan Mujusten ja/tai Karvosten kanssa ensi syyslomalla
 
C20041118125-Keittio-Apt42-LaFonda.jpg C20041118128-Ruokailu-Apt42-LaFonda.jpg C20041118130-Makuuhuone-Apt42-LaFonda.jpg

Kävelyä kylällä. Pikku ostoksia, mm Osborne Veterano konjakkia 8,30e litran pullo kotiin vietäväksi. Puoli pulloa kului viikossa 'sydänlääkkeeksi' tätä sherrypohjaista. Minulle on alkanut konjakki maistua. Ennen aina olen sanonut, että sellaista, joka maistuisi ei yksityinen voi ostaa, kun on niin kallista. Tämä ei ole, ja pikku tujaus tekee hyvää. Samoin matkaherkkumme Fernet Branca, jota myös puoli pulloa viikon mittaan kuluu. Viimeinen ateria hotellin omassa erinomaisessa ravintolassa: rosada ja kalakeitto bullabes, yksi valtava annos tiramisua (=suom pappilan hätävara). Aivan mahtavat makuelämykset. 
 

C20041118135-Ravintola-LaFonda.jpg

Lepäilyä ja kävelylenkki hotellin mäellä kirkon ympäri. Jo edellisenä lauantaina sovittu taksi odottaa kohta 18 jälkeen. Matka lentoasemalle ruuhkassa. Kuitenkin lähdimme tuntia liian aikaisin. Ei oteta vastaan kuin vasta 2 tuntia ennen koneen lähtöä. Jonossa seisomme melkein tunnin. Melkein ensimmäisinä pääsemme odotustiloihin. Kone tunnin myöhässä. Voileipiä ja kahvia ja olutta nautiskelemme. 

Lennolla Finnair monen pettymyksen jälkeen tavallisen pannupihvin tarjoaa, mutta onkin yllättävän maukasta, paitsi tökerö kaalisalaatti. Matkalla kunnon valossa luen 50 sivua Espanjan historiaa. Täytyy muistaa ostaa nipistimellä varustettu halogeenilamppu matkoja varten. Missään ei ole kunnon lukulamppuja.

Ei tämän kummempaa, mutta erittäin tyytyväisiä olemme matkaan. Merkittävä osuus ystävillä, jotka olivat valmistelleet ja opastelivat. Emme kuitenkaan tunteneet olleemme heille liian suureksi vaivaksi. Aurinkoa, lämmintä, aivan mahdottoman upea miljöö.
 

Matkan kokonaishinta n 2000e 

Asko Korpela 20041121 (20041121) o  o AJK kotisivu
20061017-369