0514pe Pietarhovi, kanavat, illanvietot 

20040514pe Tänään lähdetään taas kaupungin ulkopuolelle, Pietarhoviin. Sen on Pietari Suuri itse perustanut kesäpaikaksi kaupungin turvana olevan Kronstadtin linnoituksen lähelle. Lounaan syömme venäläistyyppisessä Kalinka-Malinka ravintolassa. Lounaan jälkeen on mainio ohjelmanumero: veneretki Pietarin kanavilla. Illalla on sitten yhteinen päätösillallinen Sovjetskaja hotellissa folklore ohjelmineen. Sen jälkeen vielä lähtiäisillanvietto oman hotellin 10 kerroksessa, missä kaikki olemme asuneet.
 
Pietarhovi, Peterhof, (matka n. 30 km) Pietari I:n Suuri Palatsi on avoinna kesäaikaan touko-syyskuussa klo 10 - 17.00, suljettu ma ja kk:n viimeisenä tiistaina, Katariinan palatsi on avoinna vain viikonvaihteissa, jolloin myös osa yli 140 suihkulähteestä toimii. Kesäiseen aikaan alueella on peräti 9 käyntikohdetta puiston lisäksi. Pietarhoviin pääsee omin päin nopeimmin kantosiipialuksella, joka lähtee Eremitaasin edestä. 
1000 Pietarhovi - vastarannan paikka. Onpa jännä tunne liikkua täällä Suomenlahden etelärannalla, kun koko ikänsä on hiulannut tuota toista rantaa edes takaisin. Ensi kertaa olen täällä vastarannalla, vaikka monesti on mielessä ollut. Jotenkin tuntuu samanlaiselta, toisaalta taas ihan erilaiselta kuten jo Viron osalta maanantaina totesin. Ihan kuin täällä etelärannalla olisi tasaisempaa. Eikö myös niin ole, että pohjoisranta vähitellen nousee merestä ja tämä eteläranta vastaavasti vajoaa? Viron puolella ei tällainen kaihiukkokaan voinut välttää näkemästä selvää eroa kivilajissa. Täälläkin yksi kallio nähdään, mutta näyttää paremminkin samanlaiselta kuin erilaiselta kotikylälle nimenomaan täältä Pietarista vaurautta tuoneisiin rapakivikallioihin verrattuna.
Jo menomatkalla syntyy bussissa aikamoista kapinahenkeä: ohjelmassa on kiertokäynti palatseissa. Niistä on jo saatu tarpeeksi. Haluttaisiin nimenomaan kuuluisaan puistoon. Ainakin toivotaan, että sisätiloissa kiirehditään, että jää aikaa puiston katsomiseen. Ei onnistunut tämä kapina. Sisätiloihin joudutaan. Kyllä ovat näkemisen arvoiset nekin. Nähtävyyksien suurisuuntaista komeutta katsellessa on mieleen hiipinyt ajatus, että voisi vaikka matkan kokemukset tiivistää sanoiksi 'pieni ihminen vastaan suuri ja mahtava'. Tunne on ristiriitainen. Pakko on suurten luomiusten kauneutta ihailla, mutta samalla tuntee melkein kuin kärpäseksi itsensä. Eikö tuo kaikki päälle rojahda? Ei ole kotona tällaiseen totuttu. Esivalta se on meilläkin ja esivallan kartanot ovat isot, mutta jotenkin niihin tutustuessa tuntee olevansa itsekin niihin sopiva. Täällä ovat mittasuhteet sellaiset, ettei sydämen yhteyttä synny. Hakematta tulee mieleen tämän päivän EU. Ei ole siihenkään sydämen yhteyttä, vaikka järki sitä ja sen olemassa oloa jotenkin puoltaakin. Keisarien Venäjän loistoon ei kyllä järkiyhteyttäkään ole. Jos jotakin on, se on silmää vilpittömästi miellyttävä ulkoinen kauneus. 
 

Palatsikierroksella kiinnitän huomion siihen, että täällä on ilmeisesti tiukkapipoisempi komendantti kuin Eremitassissa. Täällä todella vahditaan, ettei esineisiin kosketa eikä seiniin nojailla, hälytyskellokin jossain pirahtaa. Huopatossuvaatimus on ehdoton. Sääli olikin Eremitaasin lattioita. Sanoiko opas että vuosittain 80 000 (voiko olla?) neliömetriä joudutaan uusimaan. Mikä mahtaa olla esim tämän parkettitaiteen salaisuus? Saumaa täytyy olla miljoonia metrejä eikä missään näy pienintäkään rakoa. Tiedän hyvin, että ne tehdään tietokoneohjatusti automaattikoneilla, mutta sittenkin tuntuu ihmeelliseltä. Olikohan yhtä siistiä käsityön jälki? Melkein uskon että oli. On paljon näkyvissä sellaistakin, mitä ei voida sarjatyönä koneilla tehdä ja kuitenkin on uskomattoman upeata jälkeä. 
 

 
Pietarhovin puisto. Puisto on kaksiosainen. Yläpuistossa tavoitellaan ranskalaista Versaillesin puiston tyyliä, jossa puut istutetaan ja leikataan tarkan geometrisen kaavan mukaan. Siitäkin tulee kaunis, jos paljon nähdään vaivaa. Täällä näköjään nähdään. Vanhana siirtolapuutarhurina tiedän hyvin, että kunnon puutarha on aina ihmisen ehdoilla tehty. Luonto hallitsee kyllä, mutta vain solutasolla. Ihminen on puutarhan herra. Mutta siinäkin on aste-eroja. Pietarhovin alapuisto on alunperin sekin ollut ranskalaistyylinen, mutta sitten on annettu periksi ja puisto on muutettu englantilaistyyliseksi eli 'vapaaksi'. Ja täytyy sanoa, että kyllä on onnistuttu. Minut yllättää lajien runsaus ja sopusointu 'asettelussa'. Kokonaisuus on kuin sinfonia, vai uskaltaisiko ihan ukko-Bachin ihanimpiin luomuksiin verrata? Hallitun ja luonnonmukaisuuden sopusointu on täydellinen. 

Täällä on kaksi erikoisuutta. Toinen on se että vesi tulee jonkin matkan päässä olevilta runsasvetisiltä kukkuloilta painovetenä. Pumppuja ei tarvita. Valumavesi virtaa sitten Suomenlahteen. Näin meille kerrotaan. Sama on systeemi omassa toisessa kotikylässäni Nilsiän Kinahmissa. Siellä joka taloon tulee Kinahmin vuorelta 20-40 metriä ylempää eli 2-4 ilmakehän paineella kirkas lähdevesi painovetenä. Parempaa ei voi olla. Toinen Pietarhovin erikoisuus on sitten Pietari Suuren kuje: useita sellaisia paikkoja, joissa voi yllättäen saada vesisuihkun niskaansa. Täysin yllättäen tämä ei tietenkään pääse tapahtumaan, sillä yleisesti on tiedossa, että tällaisia paikkoja on. Entisenä maratoonarina osaa kyllä arvostaa tällaista suihkua kesäkuumalla. 

 
1600  Hepatot kanavilla. Hepato, näinhän siinä Kalevin bussin kyljessä kerrottiin. Ennen kanavia käydään kuitenkin lounaalla, mielestäni vihdoin paikassa, joka on 'sinne päin' eli venäläinen Kalinka-Malinka. Ainakin sienikeitto on sitä mitä pitääkin, venäläistä. Vieläkään eivät ihan kaikki uskoneet, ettei Venäjällä viiniä kannata ollenkaan tilata. Jos sattuu saamaan hyvää, se on kallista länsimaista. Jos viini on kohtuuhintaista, se on omaa tuotantoa, Moldaviasta tai jostakin. Aivan karmean makuista. Venäjä ei ole viinimaa. Itse käyttävät ruokajuomana vodkaa tai konjakkia (siis omaa vastaavaa). Olut on hyvää. Harmi, ettei ravintoloissa missään tapauksessa saa parasta paikallista juomaa eli kotikaljan vastinetta 'kvasia', jota kesällä, ainakin Brezhnevin aikaan, sai joka kadunkulmasta. Todella herkullinen juoma

Ajelu kanavilla on mielestäni yksi parhaista ohjelmanumeroista. Iso asia ovat Pietarin kanavatkin, mutta eivät 'vyöry ylitse' kuten palatsit ja niiden loisto. Pietari itse näyttäytyy kyllä vakuuttavasti todella tyylikkäänä. Se mitä Helsingissä on Senaatintorin ympäristössä, sitä on Pietarin kanavien varsilla kilometritolkulla. Ai että silmää miellyttää se, että jokainen talo on oma yksilönsä eikä kantti kertaa kantti elementtikyhäys. Olen edellisen kerran ollut Pietarin vesillä yli 30 vuotta sitten. Silloin teimme keskellä yötä retken 3 km Nevaa ylös ja saman verran takaisin alas. Mukana oli paikallisia opiskelijoita, jotka halusivat ehdottomasti tarjota oluet vieraille. Se oli taskulämmintä rapakaljaa puolen litran pullossa. Oli vähän vaikea mieltää olueksi, mutta ele olikin pääasia eikä maku. Tapoihin kuului, että pullon suusta juotiin ja lopuksi heitettiin olan yli Nevaan. Mutta onhan Nevassa syvyyttä, parhaimmillaan 18 metriä. Ehkä siellä on pohjalla metrin kerros puhtaita pulloja. Loput kertokoon kuvakokoelma. Nyt huomaankin, että olen langennut perisyntiini: kuvannut ihmistä 1,5 metrin etäisyydeltä sen sijaan, että olisin kuvannut kanavan varren rakennuksia. Sanotaan, että kuvasin ihmistä kanavia katselemassa.

 
1900 Illallinen Sovjetskajassa. Itse ajattelin tästä etukäteen, että se nyt on vain joku sellainen kaavamainen 'Kylän paras lypsäjä' esitys. Mutta ei ollenkaan. Kyllä siinä oli menoa ja meininkiä ihan täyslaidallinen. Ja aidosti venäläistä eikä mitään himphamppua. Ja sitä oli paljon, niin ettei iltaeineestä tahtonut tulla mitään - varsinkaan erikoisruokavalion pöydässä, missä ensin tarjoiltiin jälkiuoka ja vasta sitten pääruoka. Viisaammat söivät myös tässä järjestyksessä. Itse noudatin perinteistä ja lopuksi nieleskelin kylmiä blinintapaisia ulkomaisen yksittäispakatun marmeladin kanssa - olikohan koko retken pohjanoteeraus. Ainakin neljästi toistamaani oluttilausta ei sitten lainkaan täytetty, mutta eipä peritty maksuakaan kuten ei tällä kertaa erikseen vodkastakaan, vaikka tarjosin, kun siitä yleensä erikseen maksetaan. 

Tansseja ja musiikkia en rohkene mennä kommentoimaan, mutta ehdottomasti miellyttivät aidolla venäläisyydellään. Myös eräs toinen venäläisyys on koko matkan ajan silmää miellyttänyt, nimittäin matkamuistot. Joka paikassa niitä on valtavat määrät tarjolla. Kyllä sitä mielellään sellaisilla kotiaan koristelisi, mutta on niin vaikea valita ja mihin niitä sitten laittaisi? Eipä ole sitä harrastusta tullut aloitetuksi, tällä iällä ehkä jo liian myöhäistä. Joissakin kodeissa olen nähnyt aika kivoja kokoelmia. Salli sentään aina jotakin hankkii, kuten nytkin nyöristä riippuvat nokkivat puukanat suvun pienimmälle eli viikon sisällä nimipäiväänsä ja 2-vuotissyntymäpäiväänsä viettävälle Milja-tytölle. Minusta tuntuu, että vanhat venäläiset puulelut ja askartelutavarat ovatkin vähentyneet ja tilalle on tullut paremminkin katseltavaa kuin käytettävää.

Tanssikuvista huomaankin, että on Sovjetskij eikä Sovjetskaja. Jos on Sovjetskij, on lyhenne sanaparista Restoran Sovjetskij (Neuvostoravintola). Jos olisi Sovjetskaja, olisi vastaavasti Gostinitsa Sovjetskaja (Neuvostohotelli) mitä koko firma tietysti onkin. 
 
2200 Lähtiäisillanvietto hotellissa. Ohjelman Sovjetskajassa päätyttyä riennämme omille jatkoille Pribaltijskajaan. Kuten kuvista nähdään, ei tullut suru puseroon lähtiäisissä, vaikka tätä tilannetta tavallisesti haikeaksi kuvaillaankin. Luovaa joukkoa tämä meidän joukko ehdottomasti on. On pusujonoa, halausjonoa, hymyjonoa. Aina vaan uutta aihetta keksitään. Vuoroon tytöille ja pojille. Tosi mukava, että puuhaihmiset saavat ansionsa mukaan kiitosta ja huomiota aivan erikoisen hyvin onnistuneesta matkayhdessäolosta.
Se hauska maalarimestarin lasku olisi tässä mukava liitteenä, mutta miten sen saisi ja saisiko sen ylipäänsä?

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko KorpelaAsko Korpela 20040521 (20040518) o o AJK kotisivu