0511ti Saapuminen Pietariin 

20040511ti Tänään päästään Venäjälle. Kyllä se on yhä hyppy tuntemattomaan. Toisenlainen on meininki. Selvästi kuitenkaan ei ole enää sama kuin stagna-aikana kuten Tatjana oppaamme tästä eteenpäin sanoo. Selvä pyrkimys on sekä 'länsimaistua', omaksua ainakin lännen teknologia, ehkä myös ainakin osittain demokratia, mutta samalla kuitenkin kunnioittaa Venäjän omaa perinnettä.
  
0700 Ajoissa rajalla. Jo illalla on sovittu, että rajalle rynnätään ajoissa. Muuten saatetaan joutua odottelemaan epämääräisen ajan, kun reittilinjoilla kulkevia busseja tarkastetaan. Kyllähän näitä on kokemuksia kaikenlaisia. Kotipuolessa Vaalimaalla on naapurin poukkoiluun melkein totuttu. Milloin on mitäkin määräyksiä ja ison maan viranomaiset eivät aina tiedä toistensa asioita. Nyt meiltä kuitenkin kävi kaikki hyvin sutjakkaasti. Epäilemätä oli Kalevilla osuutensa. Hän pisti juoksuksi ja kävi noutamassa puuttuvia lomakkeita niin että saatiin nopeasti täytetyksi. Passin tarkastus sujuu aivan yhtä nopeasti kuin EUn puolellakin. Naapurin onkin helppo kerätä irtopisteitä joustavalla toiminnalla. Tullilaitos ei vuoksemme lainkaan vaivaudu. Ja mitäpä meiltä olisi voinut odottaakaan. Kohta rajan yli päästyämme Kalev ottaa 400 litraa bensaa. Sillä sitten ajelemme käsittääkseni koko loppuviikon. Näin päästään huristelemaan hyvää vauhtia puolentoistasataa kilometria rajalta Pietariin.
 
1300 Kahvitauko Pulkovskajassa. Nopeiden tullimuodollisuuksien ansiosta saavumme Pietarin ensimmäiseen pysähdyspaikkaan hotelli Pulkovskajaan ihan aikataulun mukaan. (Arvaa, mistä saan noin tarkat - 00 minuutit eivät tietenkään pidä paikkaansa - kellonajat! Kuvankäsittelyohjelmani PSP näyttää kuvien syntyhetken - Niinpähän tuo näyttää Resurssien hallintakin, kun vie nuolen kuvatiedoston nimen päälle.) -  Nyt kahvi maistuisi. Kahvilanurkkaus löytyykin ja palvelualttiit tytöt panevat parastaan. Sähläävät sen kuin ennättävät innokkaiden itsepalvelijoiden seassa. Ystävällisiäkin ovat, vaikka me heidän toimiaan vain häiritsemme. Näin ulkopuolisella on nyt tilaisuus tutustua matkakumppaneihin. Oikeastaan olisi tässä vaiheessa tai jo edellisen illan kahvilatilaisuudessa pitänyt järjestää nimenhuuto eli esittäytyminen - Virve huom!. Jossain vaiheessa sellaisesta olin kuulevani puhettakin, mutta kokonaan unohtui, varmaan koska niin pian alkoivat kaikki tuntua tutuilta. Otin kuvia, mutta vähän heikosta perspektiivistä: ei pitäisi ottaa alhaalta ylöspäin (tulee helposti kaksoisleukoja), mutta ei myäskään ylhäältä alaspäin syvissä tuoleissa istuvista kuten nyt tässä kävi. 
 
1330 Kaupunkikiertoajelu. Pikapikaa lähdetään kierrokselle. Ollaan kaupungin eteläosassa ja majapaikka Pribaltijskaja on paremminkin pohjoisosassa Vasilin saarella, ehkä parinkymmenen kilometrin päässä täältä. Mutta mehän emme mene suoraan, vaan teemme 'yleisorientoivan' kierroksen. Mukana on nyt myös paikallinen opas Tatjana. Hänen suomenkielensä onnahtelee, mutta jutut ovat asiantuntevia ja ainakin minä pidän suuresti hänen omaperäisestä huumoristaan. Kiittelen sitä, mutta hän sanoo, että kaikki eivät siitä pidä. Salli väittää Tatjanan kertoneen, että oli suomensa iltakursseilla puolessatoista vuodessa oppinut. Tuntuu aika uskomattomalta. Suomihan on tunnetusti maailman vaikeimpia kieliä - niinkuin kaikki muutkin asianomaisten itsensä mielestä. Ohjelmassa on Pietari-Paavalin linnoitus kirkkoineen ja puistoineen. Tulikin aikamoinen kuvasaalis, bussistakin jo ennen lähtöä ja sitten Jänissarella linnoituksesta sisällä ja ulkona. 
 
Pietarin näkymistä yleisesti 
The most striking features of St Petersburg are the stunning vistas. Turn a corner and you see a cathedral, its towers and gilded domes shining in the bright light. Turn another and you catch the tall steeple of the Admiralty. Turn again and your eyes capture the gentle colours of a bridge across a canal lined by rows of pastel-coloured buildings. And then there is the Winter Palace.
...

(Birthday girl, 20030503 Sydney Morning Herald / The Guardian)
 

1500 Pietari Suuri puistossaan ja me hänen tykönään. Kirkon ja lyhyen mutta loisteliaan munkkikuoroestityksen jälkeen käväisemme vielä Pietari-Paavalin linnoituksen puistossa teemme tuttavuutta kaupungin perustajan Pietari Suuren kanssa. Pietari Suuren patsas jää askarruttamaan mieltä. Ehkä kerrottiin tekijän nimi ja patsaan valmistumisajankohta, mutta ohi meni tieto minulta. Odottaisin, että näköispatsas olisi todella näköispatsas, mutta ei se kyllä ole. Missään maalauksessa ei tsaarin pää ole näin pieni, luonnottoman pieni. Opas kertoo että 204 cm pitkän miehen kengän numero oli 39 ja patsaalla on ainakin 50 numeron saappaat. Miksi on näin pitänyt tehdä? No, on sitä nyt hullumpiakin kuten tämä ihmeellinen tikkurakennelma Risto Rytin patsaana tai kummallinen kiviröykkiö Mika Waltarin monumenttina. Kovin pelkistetty on Paasikiven patsaskin. Nykytaide vetää meitä nenästä. Se on aivan ilmeistä. 

Edellisellä Pietarin matkalla annoin kertoa itselleni, että Pietarin kaupunki on perustettu suomalaisten talonpoikien maalle ja että Pietari teki heidän kanssaan elinikäiset vuokrasopimukset. Enpä nyt pysty tähän hätään vahvistavaa dokumenttia löytämään. Tässä linkissä on kuitenkin suomeksi mukavan tuntuista tietoa Pietarin historiasta ym. 

 
1600 Suuri nälkä - pieni lounas. Nyt toivoisin, että olisin Kirsikka Moring, suosikkini teatterikriitikoista. Hän osaa kätkeä purevankin kritiikin kuin kissa kyntensä samettitassuihin. Saa kritiikin kohteen olemaan siitä kiitollinen. Näin kuvittelen.  Jo Pulkovskajan kahvi oli sellaista, ettei lisää tehnyt mieli. Olen vuosia taritellut herkuttelijan (gourmandin) määritelmänä, että se on sellainen henkilö, joka löytää kaikesta ruuasta sen parhaat puolet. Itse muka hyvänä esimerkkinä 93 kiloineni. Tältä matkalta palattuani löydän riemukseni pikku parannuksen tuohon määritelmään. Lukupiirissäni luemme Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä toista osaa. Siellä sanoo rouva Verdurin viisauden: 'Olen enemmän gourmande kuin te kaikki, mutta minun ei tarvitse panna ruokaa suuhun, riittää että katselen.' Tätäköhän tavoittelee ravintola D'Or?  Raavaalle nälkäiselle ei kyllä kelpaa. Ruuan maussa ei vikaa ole, mutta määrä on niukka. Minua ei loppujen lopuksi miellytä myöskään asettelu. Tuntuu, että  tällainen 'taiteellisuus' on hyvin lähellä ruualla leikkimistä, mikä ei meikäläiseen kulttuuriin lainkaan kuulu. Muistuu mieleen, että sellaista se on 'uusi ranskalainen keittiö'. Valitettavasti on siihen sortunut nykyään myös Hesarin Ruokatorstai. Syy on kyllä ymmärrettävä. On näitä kokkikilpailuja ja ne on viety niin pitkälle, että pääasia on unohtunut ja pitkää harjoittelua vaativiin ulkonäköhienouksiin huipentuvat näiden kilpailujen ratkaisut. Vertaisko rangaistuslaukauksiin jääkiekko-ottelun ratkaisuna - jotakin muuta kuin itse asia.

Kaiholla muistelen oikeata venäläistä ruokapöytää. Sellaisessa olen aina ennen istunut, pysähtyneisyyden ajalla eli 1970- ja 1980 luvuilla, Brezhnevin akaan. Mitä se jos tämä olisi tähän jäänyt, mutta kun vielä toiste tultiin samaan paikkaan ja sama kuuri. Ja jos se sitten siihen olisi jäänyt, olisi vielä kaikki mennyt vahingon tiliin. Mutta kun Pribaltijskaja hotellissa on sama juttu. Kolme kertaa kokeilen ja aina petyn. Muistelen, että kolme- neljäkymmentä vuotta sitten piti pitää Ranskassa ja muualla Etelä-Euroopassa varansa ja huomata tilata erikseen ruoka ja erikseen lisukkeet. Vitsailtiin, että Italiassa syödään liha, kastike ja lisukkeet kukin erikseen. En vuosiin ole tähän enää törmännyt. Jos tämä on tyyli, saisivat tarjoilijat tilausta vastaanottaessaan ehdotella myös lisukkeita. Paljon ei auta, vaikka ruokalistaan on merkittykin kolmen pääkomponentin määrät grammoina tyyliin 130/50/50 eli lihaa 130 g, vihanneksia 50 g ja muuta 50 g. Mitä auttaa, jos nämä suhteet ovat päin seiniä? Olisi edes salaattia ronskisti! - Marjata Savolainen

Onneksi ei ihan joka paikassa tällainen ruokatyyli olekaan käytännössä. Ainakin neljä oikeata venäläistä ruoka-annosta muistuu mieleen. Kalinka-Malinkassa tarjotaan se oikea venäläinen alkusalaatti, jossa on herneitä, porkkanaa, perunaa, majoneesia. Samassa paikassa saamme myös oikeata borshtshia, niin ja sitähän oli myös Russkij domissa Tsrskoje selo-päivänä. Viimeisenä päivänä oli vain puoli tuntia aikaa ennen bussin lähtöä. HlebSolj nurkan takana kellarissa loihtii siinä ajassa sekä herkullisen hapankaalikeiton että sienillä täytetyt blinit, mikä viimeksi mainittu jäikin koko retken herkkujen ehdottomaksi huipuksi. Myös Russkij dom ravintolassa on kunnon venäläistä ruokaa. Eikä vähäisintäkään moitetta voida esittää Pribaltijskin aamiaisesta (joka nyt tietenkään ei venäläinen ole, vaan englantilainen munineen ja pekneineen). Varmasti löytyy kaikille sopivaa. Eräänä aamuna lyöttäydyn italialaisten mummojen seuraan, kun olin edellisenä iltana kuunnellut heille pidettyä esitelmää ikonitaiteesta. Mummot juovat kahvia ja syövät lautasellisen marenkipipareita! Mitähän Suomessa söisivät? Eivät olleet käyneet. Kylmää pelkäsivät, vaikka vakuuttelinkin, että edellisellä viikolla oli lämpimäpää kuin Italiassa konsanaan. Tässä muutama taideherkkukuva. Harmi, etten tullut annoksia muistoksi kuvanneeksi. 


 
Myös tällaista vakuutetaan jossakin nettisivulla:
Pietarissa löytyy sopiva ruokapaikka jokaiseen makuun - ja miltei jokaiseen hintaan. 
Nevski Prospektilla ravintolat ovat hienoja mutta hyvin kalliita, mutta sivukaduilla löytyy runsaasti pieniä, erittäin siistejä kahvila-ravintoloita, joissa on hyvä ruoka ja edulliset hinnat. Pikku baarit ja ravintolat ovat auki vuorokauden ympäri.
1900 Missä sitä loppupäivää vietettiinkään? Kuvissa näkyy vain Smoltan luostarin kirkkoa mainioiden karttakuvien mukaan muistuttava kirkko ja yksi kuva, missä Hepatoa puretaan Pribaltijskin edessä. Minä ainakin tein ensi kokeilun Pribaltijskin alakerran ravintolassa. Eipä juuri ketään muita ollut, ei ainakaan italialaisia, vaikka italialaistyyliseksi ravintola mainitaankin ja italialaisia talossa asuukin.
 

Palautetta 

Marjatta Savolainen: Ruoka

Marjatta:  Kaipasin myöskin menneen ajan zakuska pöytää, silloin pöytä notkui eri lajikkeista---eurooppalaisuus ei aina ole tavoiteltavaa--- 

Marjatta Savolainen 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko KorpelaAsko Korpela 20040518 (20040518) o o AJK kotisivu