0510maVirossa 

20040510ma Heti alkuun on selvyyden vuoksi todettava, että tämä on ollut yksi kaikkien aikojen parhaita matkoja, vaikka kaikenlainen kritiikki mielessä päällimmäisenä pyöriikin. Kilpailee jopa tähän asti parhaan eli Kiinan matkan kanssa tai ainakin Tunisian ja Etelä-Amerikan matkan kanssa tai sen ilman kertomusta jääneen Irlannin matkan (1997) kanssa - tai onhan niitä vielä hyviä muitakin.
0900 Satamassa tavataan. Aika monella YLEn eläkeläisten matkalla on ennenkin oltu, joten odotin, että enemmänkin olisi ennestään tuttuja ollut. Oliko nyt sitten vain Hilkka Leskinen ja Eira Hakulinen. Kunhan Tallinnaan päästiin, tavattiin todella tärkeä vanha usealta aikaisemmalta matkalta tuttu, yhä vain nuortuva Virve. Laivamatka meni mukavasti. Örisevää jengiä ei näkynyt ollenkaan. Kun matka kestää Express laivalla vain 1½ tuntia, ei väki örinä-asteelle edes ennätä. Myöhemmin käy ilmi, ettei tästä joukosta muutenkaan örisijöitä kehkeydy. Ehdottomasti eliittiväkeä kaikin puolin. Ei ole mikään vähäinen seikka, kun muitakin kokemuksia on mielessä.
1100 Tallinnassa on sitten Vast vastassa, Virvekene (pikku Virve) - kuten matkalla mukana olematon Aarno Virolainen niin kauniisti sanoo. Virve sanoo tämän suomalaisten ('Pekka' ja 'poro') luotsaamisen mieluisaksi harrastuksekseen. Helppo uskoa, niin leppoisasti se häneltä käy. - Huolista vapaana voi heittäytyä matkan nautintoihin: Virve hoitaa. Ja näin suuren joukon hoitamisessa hommaa riittääkin ja varsinkin näin eksoottisella kuin Venäjän matkalla. Joukon suuruus ei enää ainakaan tässä vaiheessa tosin näyttänyt huolta aiheuttavan - paitsi kaksi törmäilijää, joista toisen näen joka kerta, kun peiliin vilkaisen. 

Sataman City-marketista teimme välttämättömimmät eväsostokset. Vesi oli etukäteen arvioiden tärkein proviantti, mutta helle olikin jo hellittänyt, joten taisi hedelmät, suklaa ja sämpylät eli energia paremminkin olla paikallaan. Sitten lähdettiin. Emme tainneet vielä aavistaa, että meillä oli matkan onnistumista takaamassa Virven lisäksi toinenkin mahtiresurssi Kalev Tapio, bussijuht - bussinkuljettaja, joka todella teki juhdan työn matkamme onnistumiseksi. Mahtaako miehellä hermoja ollakaan! Hymy huulessa rattia pyörittelee, laukkut nostelee, köntyksiä bussiin pykyttelee.
 

1400 Rakvere ensimmäinen etappi. Tasaisia maisemia körötellään. Viron maisemaa mielessä kotimaisemiin verrataan. Ainakin on kivessä ero. Täällä on liusketta, kotona ei. Ehkä on yleisesti ottaen metsääkin kotimaan reiteillä runsaammin. Kai kolmatta tuntia ajetaan ennenkuin sivuun kiekataan: Rakvereen. Lääne Virumaa on maakunta.  Päivän etapin puolivälissä ollaan. Merkillinen kumpare rannan tuntumassa. Iso musta härkä siinä sarvillaan linnoitustornia tökkimään tavoittelee. Muistuu mieleen Espanjassa kaikkialla nähtävä Dos Veteranos tulijuoman mainos. 
Näpäytä kuvaa, saat sen suurempana.
 
1500 Purtsen linna. Purtse on puolestaan Rakveren ja Narvan puolivälissä rannikon tuntumassa toisin kuin Rakvere. Narvaan tähdätään illaksi, mutta Purtsen vasallilinnassa, kuten Virve sanoo, syödään myöhäisenpuoleinen lounas. Siksi on evästä mukana. Hyvin pärjätään. Enpä ole tällaista linnaa ennen nähnyt. Jotakin saman tapaista on Liettuassa (Trakai), mutta tämä Purtse on paljon pienempi, vähän samanlainen ihme kuin äskettäin kaduille ilmestynyt todella pien auto Smart. Kun lähestytään, arvelen, että se vain kauempaa näyttää pieneltä. Mutta Purtse todella on pieni linnaksi. Varmaan Peppi Pitkätossun Suvikumpu on sopivin vertailukohta tai sitten Muumilaakson talo. Seinät kuitenkin ovat pomminkestävät, vähintään 2.5 metriset.  Merkillinen on myös sisäänkäynti: pieni ovi toisessa kerroksessa. Yhdessä salissa on kuitenkin flyygeli, miten lie sinne raahattu. Ruokasaliin mennään siis ensin ylös ja sitten ahtaita portaita alas. Tarjoilussa ei mitään valittamista, vaikka näin suuri nälkäinen joukko niin pieneen paikkaan, kuitenkin juuri riittävän suureen, ahdetaankin. Lopuksi isäntä kertoo linnan historiasta ja jotkut saavat tietää istuvansa Ruotsin kuninkaan, ja kuka se olikaan toinen, nimikkopaikalla. 
Näpäytä kuvaa, saat sen suurempana.
 
1800 Narvassa ollaan. Ei kuitenkaan vielä majapaikassa, joka on kylpylä Narvajõesuussa. Ensin katsotaan Narvan linna. Kyllä onkin katsomisen arvoinen. Narvan marssia jotkut tapailevat. Veriseltä kuulostaa. Omaan elämään liittyy siten, että kutakuinkin täsmälleen vastakkaisella Suomenlahden rannalla on oma kotipaikkani Virolahti ja samainen Venäjän raja. Sielläkin rajajoki Vaalimaanjoki, mutta joki on paljon pienempi ja linna puuttuu. Monesti on tämä vastaranta mielessä ollut, nyt siis ensi kerran näen. Nyt on geopoliittinen asemakin sama kuin kotona on ollut jo 60 vuotta: koti täällä, Venäjä tuolla. Mitkä mahtavat olla paikallisten asukkaiden tunnot? Kotona on rajaan totuttu. Kanssakäymistä on yhä enemmän ja enemmän, kieltä opiskellaan puolin ja toisin. Ihan rajan pinnassa bensat ja puolukat on jo pitkään ostettu naapurin puolelta. Rakensipa parin sadan metrin päässä asuva lankomies talonsakin Venäjän halvemmasta puutavarasta. Täällä raja on uusi asia, vai oliko raja sittenkin raja jo Neuvostoliiton aikanakin? 

Paikka on todella komea: virta vuolas ja kummallakin puolella ihan oikeat linnat, joista kuvat kertovat enemmän kuin vähäisin tiedoin kerrotut sanat.

Näpäytä kuvaa, saat sen suurempana.
 
2100 Perillä Narvajõesuussa. Parikymmentä kilomeria on Narvasta rannikolle. Siellä mäntymetsien keskellä on sanatorio, jossa yövymme. Meille kerrotaan pelottavia juttun mustista silmistä, joita yölliset retket lähiympäristöön saattavat aiheuttaa. Eivät suinkaan rosvojoukot ole uhkana, vaan villit tytöt, vai oliko se sittenkin villejä tyttöjä tavoittelevien nuorten miesten kilpakumppanit, siis omat joukot. Taisimme olla niin väsyneitä - ja ehkä vanhojakin, ettei tämä juonenpää johtanut mihinkään. EUn puolella vielä ollaan eikä oikein tiedetä miten naapuri tähän uuteen tilanteeseen suhtautuu. Sen vuoksi varaudutaan kunnolla aamun rajanylitykseen. Virven johdolla täytetään lomakkeet. kynä siis on ainoa varustus kun illalla vielä ravintolaan kokoonnumme. Kotiin tultuamme luen sopivassti Virolahden paikallislehdestä kuinka maanviljelijät olivat virolaisille kolleegoilleen lahjoittaneet kourallisen kyniä sanoen, että ne ovat arvokas lahja ja enemmän kuin tarpeen, kun EU-tukia anotaan. Kuulakynillähän sitä ystävyyttä kohta sodan jälkeenkin alettiin rakentaa.
 
Kovasti toivoisin palautetta, ennen muuta selvistä asiavirheistä ja unohduksista.
Laitan tämänkin matkakertomuksen sitten rompulle kuvien kanssa.
Jos haluat rompun, kerro postiosoitteesi (ja puhelinyhteys).

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Asko KorpelaAsko Korpela 20040518 (20040518) o o AJK kotisivu