Penedon pippurit 

Penedon Pippurit taitavat tanhun ja samban

HILKKA KOTKAMAA
Demari

Suomea on kiertänyt neljä viikkoa tanssiryhmä, jossa voi hyvällä syyllä sanoa kulttuurien kohtaavan. Se on joukko brasilialaisia, jotka tanssivat oikeita suomalaisia tanhuja meikäläiset kansallispuvut yllä. Tanssiryhmällä on sambaohjelmistokin, mutta suomalaisille he tanssivat pääasiassa tanhuja. Ryhmä on ehtinyt esiintyä Kaustisella, Rovaniemellä, Joensuussa, Turussa ja nyt on vuorossa kolmen päivän esiintymisputki Helsingissä. Miten tämä kulttuurin kirjava kukkanen, tanssiryhmä Penedon Pippurit, on mahdollinen ja miten kaikki oikein alkoi?

Etelä-Brasiliassa, Penedon suomalaisessa kylässä on vaalittu vanhan kotimaan kulttuuria. Niin on ollut tapana kylän perustamisesta, vuodesta 1929, saakka. Seudulla on toiminut kaikki .nämä vuodet innokas kulttuuriporukka, joka on tanssinut, tehnyt taidetta ja perustanut mm. museon kylänsä historiasta.

Perinne ei katkennut

Aluksi tanssittiin suomalaisvoimin, mutta vähitellen mukaan tulivat paikalliset naapurit, ystävät, puolisot ja nykyään heidän lapsensa. Kylän väki harrasti Suomi-klubia siinä missä jalkapalloa ja sambakouluakin, taustaan katsomatta.

Pippureissa on tanssijoita on kaikkiaan 30, joista Suomen kiertueella on 12.

Aikoinaan suomalaiset ottivat matkatavaroihinsa kansallispuvun lähtiessään maailmalle, tässä tapauksessa Brasiliaan. Ensimmäisiin penedolaisiin kuului tanssinopettaja Laura Suni. Hän ryhtyi johdattamaan suomalaisia tanhun saloihin.

- Suni käynnisti perinteen, joka on osoittanut elinvoimansa uskomattomalla tavalla. Eipä kukaan olisi uskonut, että tauhut jatkuvat, vaikka kyläläiset vanhenevat, vähenevät ja nuoret sulautuvat kantaväestöön, sanoo ryhmän Suomessa vastaanottanut "emäntä" Hannele Leppäneva.

Hän on brasilialaisten vanha tuttu 30 käynmn takia ja Suomi-Brasilia Seuran hallituksen jäsen.

- Menin Brasiliaan heti ensimmäisellä kerralla kuin kotiini. Opin portugalin kielen niin vauhdilla, että minä olen takuulla ollut edellisessa elamassäni brasilialainen.
 

Suomi - unelmien maa 

Ryhmä on pysynyt pystyssäjavireänä kaikki vuodet. Anneli Turunen jatkoi tanssiryhmän vetovuorossa ja seuraavana tuli Soile Viitaniemi, joka oli jo puoleksi brasilialainen. Siinä vaiheessa myös rylunän jäsenet koostuivat lähes pelkästään brasilialaisista.

- Tottakai kaikki penedolaiset tulivat suomalaisiin tansseibin joka lauantai. Siellä jatkettiin vanhaa suomalaista perinnettä siten, että kemuihin saattoi tulla koko perheen kanssa. Siksi monet nykyryhmäläisistä ovat olleet mukana ihan pikkulapsesta.

Leppäneva häärää ryhmässä mukana ja puhuu sujuvaa todella portugalia. Kukaan ryhmän tanssijoista ei osaa suomea eikä enää kenelläkään ole suomalaisia sukujuuna.

Suomi on ollut näille nuorille erikoinen unelmien ihmemaa, josta suomalaiset siirtolaiset ovat antaneet muistojen kultaaman kuvan.

- Ryhmäläiset olivat Rovaniemellä ihmeissään, että siellä satoi kaatamalla. Suomalaiset olivat kertoneet heille, että Suomessa ei Brasilian tapaan sada roiskien, vaan kauniisti ja pehmeästi. Sellaisina heille olivat lapsuuden sadepisarat jääneet mieleen.

- Nämä brasilialaisnuoret. olivat tavanneet Penedossa vain avoimia ja iloisia suomalaisia, joten heille oli yllätys tavata muutama yrmeä naama. He pitivät kuitenkin valtavasti maasta ja ihastuivat suomalaisen kesän valoisuuteen.
 

Asko Korpela 20000909 (20000909) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu