24ma Apinoita ja tangoa 

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>
 
1000

Apinoiden töllisteltävänä 

Olin päättänyt 'mihin hintaan hyvänsä' käydä teatterissa joko maanantaina tai tiistaina senkin uhalla, että iltaohjelma jäisi pois. Selvitettyäni asiaa jouduin toteamaan, ettei onnistu mihinkään hintaan, sillä täälläkin teatterit ovat kesälomalla kiinni. Itse asiassa joitakin näytäntöjä on kesälläkin kaikkina muina päivinä paitsi maanantaina ja tiistaina. Sunnuntaina en vielä tätä ollut huomannut. Aamiaisella tapasimme muita retkeläisiä ja ihmettelimme mitä tekisimme. Syntyi spontaani ajatus: mennään eläintarhaan. Niin tehtiinkin. Perillä oli pientä hämminkiä, kun portit olivat kiinni ja aukioloaikoja ei ollut mitenkään selvästi esillä. Portilla oli kuitenkin ihmisiä odottamassa ja vastoin präntättyä tietoa portit myös avautuivat. Kuvat kertokoot. Paremmin hoidettujakin on nähty. Akvaario oli suurin pettymys, kun mielessä oli New Yorkin American Museum of Natural History. Siellä muut eläimet kylläkin ovat täytettyjä, mutta kalat ovat hienoissa akvaarioissa. 

Jardín japonés 

Aikamoisen marssin jälkeen teimme vielä kierroksen Japanilaisessa puutarhassa, joka oli saanut alkunsa 1967 japanin nykyisen keisarin vierailun aikana. On helppo arvata, että luonnonolosuhteiden täytyy aika hyvin vastata Japanin olosuhteita, sillä kovin hyvin näyttävät puut, kukat ja kultakalat täällä viihtyvän. Missään en, en edes Kiinassa, muista niin paljon kultakaloja nähneeni. Heti kun meni lähellekin lammikoita, ne tulivat suu ammollaan ruokaa vaatimaan. Ruokaa oli saatavissa kioskista. Vaikutti siltä, että on tehty ovela ratkaisu. Ruokkimiskustannukset pannaan kävijöiden maksettavaksi, ei pääsylipun kautta, vaan suoraan. Valtavasta ja pulskasta kalakannasta päätellen systeemi toimii hyvin. Meillä ei kuitenkaan valitettavasti ollut enää aikaa eikä tarmoa ryhtyä kaloja syöttämään. 
2200

Tango: teoria ja käytäntö 

Tango oli samban ohella koko matkan tunnus: 'Sykkivää sambaa ja tulista tangoa'. Ei ensinkään hullumpi muotoilu, onnittelut vaan tekijälle, Matti Palermaako oli vai kuka? Kyllä näihin ihan oleellinen pelkistyy. Hyvä, kun ei tarvinut teatterilla tätäkään tangoshowta torpedoida. Tangoiltamme jakautui kahteen osaan: 'Teoria eli lässyn lässyn ja käytäntö eli temput' kuten teekkarit asian ilmaisevat. Toivottavasti on Olympia asianmukaisella tavalla noteerannut Jaakko Salon aivan ratkaisevan panoksen matkan teeman syventämisessä osanottajille. Saimme vahvistuksen sille mitä olemme aavistelleetkin: tango on argentiinalainen ja tango on suomalainen, tango ei ole muunmaalainen, ei siis ehkä edes pariisilainen, vaikka eräästä Marlon Brandon elokuvasta ehkä voisi niin päätellä (muistan kuinka tekopyhästi yökötti, kun piti kerran erään korkea-arvoisen venäläisen vieraan kanssa käydä katsomassa). Mehän juuri olemme sitä tangosukupolvea. Kyllä on itsellänikin väkevät muistot 50-luvulta, kun urheilijapoikana kesällä lavoilla ja koulupoikana teinikunnassa pääsi tyttöjä lähelle tällä tekosyyllä. Nyt kuultiin historiaa, Carlos Cardell jäi mieleen tämän alan Paavo Nurmena tai paremminkin Olavi Virtana. On suorastaan ollut este mieslaulajien kehitykselle. 

Tango on myös tanssia 

Paitsi laulua ja musiikkia tango on tanssia ja tällaiselle rajoitetusti musikaaliselle jopa enemmän tanssia. Vaikka ei kyllä mitään niin taidokasta kuin illan showssa nähtiin. Tässä taitaa olla vähän sama juttu kuin sambassakin, on erikseen jokamiehen tango ja erikseen taidetango. Taidetango hivelee silmää ja jokamiehen tangossa hivellään pintaa ja se antaa hien. Molemmat puolustavat paikkaansa hyvin. Tämän paikan erikoisuus näytti olevan jalan salamannopea livautus partnerin jalkojen välistä. Tai ei varmaankaan tämän paikan erikoisuus, en vain ole ennen sellaista nähnyt, kaikenmaailman taivutuksia, styyräyksiä, peruutuksia ja nostoja kylläkin. Otin aika paljon kuvia showsta, mutta salama ei ihan riittänyt. Olisi pitänyt siirtyä istumaan lähemmäs näyttämöä, varsinkin kun tilaa olisi kyllä ollut. 

Andien kutsu 

On pakko tunnustaa, että minulle kävi vanhanaikaisesti: Yhtäkkiä esille rämähti intiaanipoppoo ja la 'Llamada de los Andes' (Andien kutsu) soi niin väkevänä, että tango jäi varjoon, ei auttanut mikään. Asiaa vain pahensi, että joku totesi, että Kolmen sepän patsaallahan tätä kuulee melkein päivittäin. Mielestäni tämä on itse asiassa shown järjestäjien virhe ja tekee pääasialle karhunpalveluksen. Vai onko niin, ettei tangoshowhun tulisi katsojia, jos tämä jätettäsiin pois. Meitä ainakin olisi luultavasti riittänyt molempiin: sekä tangoon että 'Andien kutsuun'. Tangoa lähdimme katsomaan ja siitä olisi jäänyt selkeämpi kuva ilman 'Andeja', kun jo pentelen etevä taikurikin onnistui harhauttamaan aistejamme ihan tarpeeksi ja naurattamaan vakavassa asiassa. 

Asko Korpela 20000203 (20000124) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu o Matkasivu