23su-Santa Suzana 

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>
 
1000

Sunnuntai-aamun kirppis 

Luulen, että jos Euroopassa tarjottaisiin näin kallista päiväretkeä (590 mk), juuri kukaan ei lähtisi mukaan, mutta nyt lähtivät melkein kaikki. Retken keskeinen idea oli tietysti lounas pampalla, joten aamulla ei ollut hirveätä kiirettä, kun matkaan ei tarvittu tuntia enempää. Ennätimme siis mainiosti tutustua paikalliseen kirpputoriin, missä kaupunginosassa se nyt olikaan? Ihan kunnon meininkiä joka tapauksessa. Kesken jäi ja kiireeksi veti, kun piti pois tulla. Kuten kuvista näkyy, runsaasti oli tavaraa tarjolla. Ehkä se ero kotoisiin kirpputoreihin, että Suomessa yksityiset etualalla, joten kokoelmat pienempiä. Minusta näytti, että täällä kauppa oli enemmän ammattilaisten käsissä, tietysti näissä alkupään paikoissa porttikäytävien sisällä, mutta myös torilla. Kuvat puhukoot puolestaan. Kuvista yksi on erityisen heikko (Jaakolla parempia [ehkä muualla otettuja]), mutta kertoo ilmeisesti aivan oleellisen piirteen: tangoa tanssittiin myös kirpparilla. Kuvassa on vanha pariskunta, kukaties vaikka olisivat ihan ammattilaisia olleet. Heille annettiin tilaa ja heillä oli ympärillään iso rinki katsojia. Tämä kuvaaja [AJK] vain onnistui ottamaan kuvan, kun tanssijat olivat selin! 

Aikaa ei kuitenkaan ollut jäädä parantelemaan, kun piti ehdottomasti ennättää tutkia kirjat. Mielestäni niitä oli yllättävän vähän tarjolla. Yksi kauppias kuitenkin löytyi: kaksi kirjaa ostin, tuntuivat kalliilta, $15 kappale. Sain kuitenkin tingityksi yhteishinnaksi $25 eli 150 mk. Kauppias oikein tarjosi tuolin, että sain rauhassa katsella. Hän tiesi Suomesta sen verran, että talvisodassa olivat sotilaat pukeutuneet valkeisiin vaatteisiin, niin ettei vihollinen lumesta erottanut. Arveli Suomen olevan kuningaskunta, mutta kun korjasin, itse sanoi: 'Ai niin, naapurimaa Ruotsihan se kuningaskunta on.' Hyvän tovin juteltuamme lähdin kiireesti kokoontumispaikalle. Torin toisessa laidassa muistin yhtäkkiä: kuva pitää ehdottomasti ottaa. Ei muuta kuin takaisin. Mielihyvin suostui kuvattavaksi. Vielä kiireesti näytin kameran ikkunasta lopputulosta, nettiyhteyttä ei kuulemma ole, että voisi palata asiaan. Kirjakauppias vaikutti rähjäisestä ulkoasustaan huolimatta valistuneelta ja iloiselta veikolta. 

Santa Suzana 

Ei tässä tapauksessa tarkoita kirkkoa eikä itse pyhimystäkään vaan karjatilaa. Todella komea muhkeaviiksinen gaucho ja tomera pikku gaucho ottivat meidät ratsain vastaan karjatilan portilla. Minun kuvani ei tee papan muhkealle olemukselle oikeutta. Oli kuulemma jossakin brosyyrissakin. Jos kenellä on parempi kuva, olisi mukava saada se tähän (jos saisin, skannaisin, palauttaisin). Bussista jalkauduttuamme saimme käteemme tavattoman maukkaan empanadan eli lihapiirakan ja mukillisen viiniä. 

Sitten kävimme tarkistamassa lounaspaikan tallin vilpolaa muistuttavassa katoksessa. Meillä on mökillä sänkynä kaksoislaverin asemesta 50 vuoden takainen kaksoisheteka vaneripohjalla varustettuna. Siltä varalta, että päättäisimme hankkia uuden, täältä saimme mainion idean hetekan uusiokäytölle: grilliksi. Varsinkin nyt kun suurperhe on vielä kasvamaan päin, saisi kerralla kaikille kunnon pihvit. Kokki niitä hiljalleen paisteli siirtelemällä vieressä palavasta nuotiosta sopivia hiillostuvia pökkelöitä todellakin hetekan näköisen parillan alle loppuun palaneiden tilalle. Sitten tutustuttiin kotimuseoon, mielestäni tavattoman siroihin ja kauniisiin porsliiniesineisiin. Sitten jaloiteltiin hevosaitauksen luo katsomaan heppoja ja ratsastamaan tai ajelemaan pampalla. Jos ei parempaa ole nähnyt, nämä menevät täydestä. Mutta häviävät kyllä armotta ainakin 3-1 sille mitä turisteille näytetään Unkarissa, esim Tökissä Patkón hevostilalla. 

Ruuassa, viinissä ja tango-ohjelmassa ei moitteen sijaa, mutta taaskin voittaja löytyy Unkarista Bándin "Udvarház" csárdasta, missä tunnelman teki tyylikkään karhea mustalaismeninki ja rosvopaistin tarjoilu ym hetekaakin kekseliäämillä jipoilla. Miten kummassa muistuukin niin mieleen, varmaan tämän hevoshomman takia. Melkein harmitta tämä turhanpäiväinen vertailu Unkariin. 

Asko Korpela 20000124 (20000124) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu o Matkasivu