19ke Sambakoulu 

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>
 
2100 Keskiviikon iltaohjelmana oli tutustuminen sambakouluun noin tunnin matkan päässä hotellista. Sambalehtori tai oikeammin lehtorin mies, kun varsinaisen piti imettää pikkulehtoria, kävi meidät hakemassa eikä ihme, niin monta mutkaa oli matkassa. Sambakoulu merkitsee harjoittelua karnevaaleihin, jotka kestävät kolme päivää ja neljä yötä 40 päivää ennen pääsiäistä, siis paaston aluksi.
 

Tärisyttävä kokemus 

Perillä odotti tapahtuma, joka taisi minun kohdaltani olla koko matkan tärisyttävin kokemus. Heti alkuun jaettiin joku brosyyri ja - kondomi. Tutustumatta tekstiin tuhahtelin itsekseni paheksuvasti ja arvelin, että sillä on joku syy-yhteys samban pyllynpyöritykseen ja paikalliseen niukkaan vaateparteen. Ehkä onkin, mutta ei niin yksioikoisesti kuin ensin luulin. Selvisi vähän myöhemmin. Ensivaikutelma 'musiikista' oli 'mieletön meteli', sitten muistui mieleen mielikirjailija Dostojevskin kertomus siitä, kuinka hän seisoi valkeisiin puettuna tulevan hautansa äärellä teloituskomppaniaa vastapäätä (keisari kuitenkin armahti viime minuutilla ja karkoitti viideksi vuodeksi Siperiaan). Sitten muistui mieleen oma asevelvollisuusaika yli 40 vuoden takaa ja 'korohoron' kovapanosammunnat. Vähitellen meteli sai kuitenkin muotonsa ja alkoi porautua solu solulta pinnan alle. Siinä oli jotakin niin alkuvoimaista, että kyynelet alkoivat kuunnellessa virrata. Kiva kun oli pimeätä eikä kukaan ehkä nähnyt. Lopulta tuntui helpotukselta ryhtyä keinuttamaan tahdissa.
 

Muutakin kuin tanssia ja kondoomi

Siinä vaiheessa oli käynyt selväksi, että kysymys oli jostakin muusta kuin tanssin ketkutuksesta. Ja ihmetellen katsoin, kun paikalliset näyttivät ottavan asian kovin kevyesti. Kaikkeen tottuu. Koko tilanteen laukaisi täydellisesti Maestro Jaakko Salo. Kertoi, että tämä on todella kansallinen tapahtuma, sillä vuosittain tapahtumalla on tietty yhteinen yhteiskunnallinen teema. Tänä vuonna se on taistelu AIDSia vastaan. Tässä siis selitys kondomille. Maan parhaat säveltäjät säveltävät ja parhaat runoilijat sepittävät tekstejä. Ja sambakoulut kiteyttävät sanoman siten, että kansa esittää sen sitten jaloillaan, käsillään, koko vartalollaan. Karnevaaleissa raati valitsee ja palkitsee parhaat esiintyjät, koulut, jotka nousevat otsikoihin ja maineeseen. Jotkut sävelmät jäävät vuosiksi soimaan kaikuna tietyn vuoden tapahtumasta. 

Rytmin ydin 

Myös rytmi sai Jaakon suusta täydellisesti kolahtaneen selityksen. Lähtökohtana on sydämen syke, siis elämä itse. Sitä noudattaa marssin tahti. Kepeäjalkaisemmat napauttavat jalkaa kerran välissä ja ihan nuorimmat ja notkeimmat tiukan harjoittelun jälkeen ei kaksi vaan neljä kertaa. Tämän selityksen jälkeen ei maallikollekaan tuottanut pienintäkään vaikeutta ymmärtää näkemäänsä. On aivan helppoa nähdä, milloin mennään perusaskelta - siihen pystyy jokainen - milloin tuplataan ja milloin tuplakin tuplataan. 

Meille näytettiin miten se käy 

Tämä tultiin meille näyttämään vielä erikseen. Nuoria ja notkeita olivat esittäjät. Näyttivät havainnollisesti kaikki kolme rytmiä ja toivat vielä ilon tullessaan. Ei se siis pelkkää huolta ja murhetta olekaan eikä yhtä haudan vakavaa kuin esim espanjalainen flamenco tai portugalilainen fado. Juuret ovat Afrikassa, missä rummutus vieläkin kilpailee menestyksellä Nokian kanssa. Viestiä välitetään. Sambassa sitä tehostetaan kehon kielellä. 

Takapotku 

Vielä Jaakko selitti yhden hienouden, takapotkun. Takapotkua soittaa porukan riskein rumpali kylän suurimmalla rummulla. Lyö silloin kuin muut eivät lyö ja soita ja siten itse asiassa vetää välistä ja hallitsee koko orkesteria. Muut soittavat hänen lyöntinsä mukaan. Hän on kunkku ja se näkyy hänen eleistään ja olemuksestaan sekä soiton että taukojen aikana. 

Asko Korpela 20000201 (20000122) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu  o Matkasivu