Unkarin matka 19980519..26 

19980519 Lento Malév 1800-1925, 1650 mk

19980520ke

Soitto Sallille. Soitto Évalle: tapaaminen klo 10 teatterilipputoimiston edessä.

Aamiaisella kuka olikaan: Jaakko Salonoja. Molemmat tunsimme toisemme. Muistelimme vanhoja, minä annoin hänelle Márkus Pálin mainion viiniesitelmän sekä suomeksi että unkariksi. Hän antoi minulle aloitetun pullon viiniään. Kutsui meidät apteekkarien kanssa lauantaina viinitilaansa tutustumaan.

Neljät teatteriliput saimme. Virkistysjuomat, ja Kansallismuseoon Honfoglalásin kunniaksi järjestettyyn näyttelyyn, Unkari 1100 vuotta. Erittäin mielenkiintoinen historian kertaus. Lounas Múzeum Káveházissa. Erinomainen gulyasleves, hyvää fasaanin rintaa (2), Somlói galuska, Tiramisu, kahvi (2) F5100+F510=F5610. Piroska soitti, kun olimme syömässä. Pankissa 1000 mk -> F37100. Antikvariaatti: 8 unkarilaista kirjaa F3850. 27 korttia Lánchíd mutta kynä puuttuu! Viikkolippu Hetijegye F1450. Hotellin läheltä elintarvikkeita. Tapaaminen aulassa Ani, Tuula, Jaska, ja rouva, joka käynyt Unkarissa 50 kertaa. Tuliaiset annoin, hetken juttelin sitten lepäämään. Erinomainen luettava: Eckhart Ferenc: Magyarország története. Ehkä pienet unet. Maritalle soitin kysyäkseni mikä oli se mainio näyttely, jonka näkivät: Viktor Vasarely, lähellä Varga Imre museota. Mennään.
 
P000102-NemzetiGalleria-19980520.JPG Nemzeti Galéria
Lounas Múzeum Káveházissa
P000106-JaakkoSalonoja-19980520.JPG Jaakko Salonoja, viinitilan isäntä 

Madach Kamara Színház: Baby Jane. Sisarukset teatteriperheen jälkeläiset, toinen kuuluisa näyttelijä kunnes jalat halvaantuivat. Toisella kompleksi sisaresta, mielipuolisuuden rajoilla. Arvio 2, É 3. Unohtui katkaista kännykkä. Kuulutettiin ja muistutettiin, samalla hetkellä soi. Suljin, kuka lie ollut (Salli). Salliin en saanut teatterin jälkeen yhteyttä. Rauhallinen koti-ilta. Kameraan tutustumista, lukemista, herkullinen iltatee: hyvää leipää, paprikkasalamia, sulatejuustoa, paprikaa. Tämän kirjoittaminen.

Huomenna tapaaminen 1000 Moszkva tér, Retki Budan vuorille.


19980521to

JS kiitteli aamiaisella viiniesitelmästä. Oli jo unkarilaisenkin antanut yhtiötoverilleen.

Moszkva tér, lähtö upeassa säässä Budan vuorille. Ensin raitiovaunut, sitten hammasrata, sitten lasten rautatie, jota lapset operoivat, paitsi veturinkuljettaja. Kapeat raiteet. Parikymmentä minuuttia János völgye. Vaunu täynnä lastentarhalaisia. Nököttivät neljänkin samalla kahden istuttavalla puupenkillä, hoitajiakin varmaan yksi kahdeksaa kohti. Tuskin ennen näin meluisalla matakalla olen ollut. Ääntä lähti, suurimpien toimintainto sidottiin ovelasti laululla. Avovaunussa ajettiin metsien keskellä. Metsien keskellä myös pysäkki, josta puolisen kilometriä köysiradan päätepysäkille. Ei kuitenkaan heti lähdetty alas Budaan, vaan ensi kiivettiin näköalatornille, 400 m jyrkkää rinnetietä ylös. Torni oli kiinni ja näkymät olivat heikonpuoleiset runsaan puuston takia. Èva totesi, että tällaista ei Suomessa sattuisi: olisi tieto alhaalla, jos torni olisi pois käytöstä. Ei ottanut sydämeen nousu, mutta henkeen kyllä. Hyvin jaksoin kävellä, vaikka harjoitus ollut kovin vähäistä. Kahvit juotiin, ennen kuin köysiratamatkalle lähdettiin. Lounas pienessä ravintolassa: Jókai bableves, erinomainen, paprikáscirke, erinomainen kastike, kana maratoonari eli kotona olevan reseptin mukainen: valitaan pihalla juoksentelevista sopiva ja… sitkeä.
 
P000110-PojatJunassa-19980521.JPG Pojat junan avovaunussa 

Kortit Salli, Sanna, Esa Ojanen. Kiusallinen juttu: osoitetiedot kyllä viimeisen päälle ajan tasalla, mutta osoiteohjelma ei olekaan mukana, ei edes paketissa.

Teatteri: Vidám színház, Kriminális kabaré, puhevoittoinen, ei pelkästään tuhmia juttuja, vaan myös hauskoja, mutta suurin osa tekstistä menee yhä ohi korvien. Ohjelmalehtisessä mainittiin jotenkin liittyvän ajankohtaiseen (talous)rikollisuuteen, mutta rikollisuus unohtui pian alun jälkeen ja yleisinhimillisempi hauskanpito tuli tilalle. Arvio 2, É 2

Kortit: Salli, Sanna, E&L Ojanen, Marjatta Leppänen.


19980522pe

Aamupala melkein tyhjässä aamiaishuoneessa, kuitenkin Jaska reippaana paikalla. Kertoi hauskoja juttuja, mm Ilmo Nurmelasta ja Bokma-kerhosta joka kokoontui Kauppakillassa lounaalle ja juomana käytettiin pelkästään Bokma-geneveriä. Osoittautui, että olimme viettänet kumpikin kesän 1959 Hampurissa, mutta emme olleet tavanneet, koska Jaska asui Wandsbekin suunnalla. Hän kävi joka keskiviikko Merimieskirkolla saadakseen puhua suomea. Minä en käynyt kertaakaan. Lopuksi Jaska tarjoutui lähtemään päivän taidekierrokselle mukaan. Tietenkin ilomielin. Tällä tavoin tuli paljon hauskempi päivä kuin muuten olisi tullut. Katsottiin ensin taidemuseon Magyar Nemzeti Galéria näyttely Rippl Rónai (tämän olivat varmaan sittenkin Olkkosetkin nähneet). Todella huippuhyvä, F200 lipulla olisi saanut kuvata - harmittaa, etten huomannut ottaa. Minun nopea katsominen melkein herätti pahennusta. Havaittiin eräässä taulussa (tekstiilityö!) ja sen harjoitelmassa, jotka oli asetettu siten että niitä voi katsoa samanaikaisesti: toinen etualalla pylväässä, toinen taustalla seinällä, aivan ilmeinen sukulaisuus Albert Edelfeltin Aino Ackté tauluun. Takakeno asento. Molemmat tehty viime vuosisadan lopulla Pariisissa. Siis ehkä yhteinen opettaja?! Kahvilla ja Unicumilla vahvistimme itseämme. Näköalahissillä rantaan ja Tonavan yli Batthyannyn asemalle, mistä HIV Obudaan.

Sitten Viktor Vasarely (oleskeli Ranskassa ja h putosi pois nimestä, unkarilaiset ääntävät sen mukaan [vasarely]. Tämä Maritan mukaan oli se hieno. Mahtoikohan sittenkin erehtyä. Ei ollut meidän makuumme. Museorakennus eräs Zichyn linnoista sitä vastoin kyllä, todella upea. Vasarely taide tehty 60-luvulta lähtien, tehty ehkä vapaalla kädellä, mutta muistutti kyllä erehdyttävästi tietokonegrafiikkaa, matemaattista ohjelmointiharjoitusta. Mikä mahtaa olla totuus, melkein uskoisi tietokonegrafiikan pioneeriksi.

Sitten jo nälkä alkoi painaa ja menimme Varga Imren museon lähellä olevaan Vacmacka (villikissa) ravintolaan: 100-prosenttinen täysosuma: hyvä ja halpa. Aivan upeat kolmen hengen ruuat ja juomat F3600. Vannottiin että tänne tullaan joka kerta. Söin lihakeiton Polockan (heimo) tapaan ihralla terästettynä, juomana ’puolimetriset' eli iso oluttuopillinen puoliksi valkoviiniä puoliksi vettä, erinomainen janojuoma ja aivan kelvollinen ruokajuoma. Ruokana oli siankyljykset nuudelien kanssa. Aivan erinomaista. Jaska söi ison parsakeiton, hyvää. Mitä olikaan Evalla? Hyvää joka tapauksessa.

Varga Imren museoon tutustuimme varsin pikaisesti. Museo on kyllä aina käynnin arvoinen. Kuvasatoa alla.
 
P000122-VargaImre-Professori-19980522.JPG Professori, joka edellisellä käynnillä suuresti huvitti yllättäen eteen tulleena. 
P000123-VargaImre-MoriczZsigmond-19980522.JPG
Moricz Zsigmond, jonka kirjaa Légy jó mindhalálig luen parhaillaan. 
P000124-VargaImre-NN-19980522.JPG Yksinäinen mietiskelijä vihreän keskellä 
P000126-VargaImre-Chagall-JS-ES-19980522.JPG Chagall, JS ja ÉSz.

Varsin nopsasti kotiin raitiovaunulla ja metrolla. Jaskalla oli jo muka vähän kiire. Lihakauppiasryhmä tulossa. Erehtyi tuloajassa, vasta myöhemmin. Kun olin teatteriin lähdössä, soittivat vasta Helsingistä, että on kone rikki, tulevat vasta huomattavasti myöhässä.

Kunnon ruokalevot ja kaikkien kuvien siirtäminen kannettavaan. Kameraan tilaa huomista retkeä varten. Teatteri Eduard Albee, Pahaa sutta ken pelkäisi. Nem félünk a farkastól, Budapest Bábszínház. Hyvin näytelty, mutta eipä miellyttänyt siinä esitelty elämänmuoto ja amerikkalainen ruualla leikkiminen. Arvio 1, É näyttelijätyön ansiosta kuitenkin 2.


19980523la

Retki Jaska Salonojan viinitilalle Mencshely’hin apteekkarien mukana. Lähtö Erzébet hotellilta klo 9, Mukana Gábor László ja Éva. Emme mahtuneet bussiin, joten Gábor lähti autollaan mukaan, minä kahden hänen kanssaan. Puhuttiin koko matkan ajan unkaria. Kahvit matkalla. Ensimmäinen varsinainen pysähdys Tihanyssa. Kirkko katsottiin, kahvit juotiin. Matkaa jatkettiin. Jaskan naapurissa syötiin gulyashit ja herkulliset hapankirsikkaleivokset. Kuvittelin että tulisi ns pääruoka, jota ei sitten tullutkaan, joten ei tullut mässättyä liikaa. Sitten tutustuttiin Jaskan viinitilaan, 0.4 hehtaaria, tuotanto 1200 litraa, myynti parille asiakkaalle. Balatonille 6 km, aivan upea näköala. Soma talo. Paluu sellaisen paikan kautta, jonne Jaska ja Gabor jäivät joksikin ajaksi ja me jatkoimme shampanjan ja leivosten jälkeen kohti Budapestiä. Niin vain oli etteivät apteekkaritkaan mittaansa tienneet, vaan meni bussimatka möykkäämiseksi ja örisemiseksi, niin että kuski hermostui täydellisesti lyhyin välein toistuneisiin pissataukoihin. Apteekkarit keräsivät kolehdin hänen rauhoittamisekseen. En tiedä, muuta epäilin, että oli kuskin keino kerätä rahaa.

19980524su

Jaska ystävä vilustui, kuumetta, antibioottilääkitys, siitä huolimatta lähti lihakauppiaita opastamaan saatuaan lainaamansa villapaidan takaisin.

Minä suuntasin Moszkva térille kuten niin monesti ennenkin. Tänään vuorossa oli Budavárin linna, jonka ympäri kävelimme. Otin aika monta valokuvaa, ei ole kahta samannäköistä taloa ja kauniisti on kaikki restauroitu ja säilytetty. Pestissä ei tule ajatelleeksi, että Budassa on niin paljon asutusta, linnan takana näkymättömissä. Éva yritti esitellä minulle sotamuseota, mutta parin huoneen jälkeen ymmärsin mistä on kysymys ja käännyin takaisin. Odotin ulkona. Vähältä piti etten lähtenyt kotiin. Koen kovin vastenmielisenä ajatuksen, että ihmisiä tapetaan jonkun poliittisen idean nimissä tai siksi että ovat jostakin asiasta eri mieltä tai puhuvat eri kieltä. Kaunista on Mátyás kirkon ympärillä. Miltä ajalta onkaan tämä arkkitehtuuri? (1800-luvun lopulta).
 
P000304-MatyasTemplom-19980524.JPG Mátyás templom 
P000309-StIstvan-19980524.JPG Pyhä Tapani - St István 

Seuraava kohde Erszébet sziget, jonne ajoimme raitiovaunulla ja saaren bussilla. Kyllä on hyvinvoiva puisto: suuria ja kauniita puita. Suuri kaupunki on ympärillä mutta myös suuri Tonava. Se kai pitää puut kunnossa. Aloitimme pohjoispäästä ja etelää kohti kuljimme. Tulimme paikkaan missä Arany Ászok olutfirma piti menekinedistämiskampanjaa englannista tuttuun tyyliin. Ruokaa sai halvalla: örököspörkölt F590 ja olutta iso tuoppi F150. Oikein hyvää pörkölttiä mutta suolaa oli pantu tosi rutkasti, sekin oluen myyntiä edistämään. Kuvasin pöytäseuruetta. Mahdottoman hyviä ilmaisia kakunpaloja jaettiin. Sitten alkoi ohjelma, jonka koin pelkäksi meluksi huonojen äänentoistolaitteiden – ulkoilmaan ei kai parempia ole edes mahdollista järjestää – takia. Esiintyi vetävän näköiseen nahkapukuun sonnustautunut kuulemma kolmen lapsen äiti. Yleinen juoni oli matkiminen, mutta laulaen. Yleisö oli selvästi mukana, minä en mitään saanut irti, joten lähdin kotiin.
 
Boros László


Raitiovaunuun nousin sillalla, mutta heti sillan jälkeen laskeuduin pois ja ostin elintarvikkeita ja kävelin aika pitkän matkan Oktogonille, mistä Földalattilla kotiin. Lepoa ja lukemista. Kahdeksan jälkeen Salli soitti ja minä sen jälkeen soitin Jaskalle, joka juuri oli tullut kotiin. Tarjosin iltateet ja turisimme kymmeneen saakka. Televisiossa pyörii koko ajan vaalitulosten puiminen.

Kortit: Sergei Brjuhanov, T&T Kuokka, Tuula Penttinen, A&T Kurkela, I&J Koskela, R&R & M Korpela, R&M Jokela, Salla & P & OP Karvonen, M Taanila, V Ratia & Terttu Juva, (Rafael Kontula, jäi osoitteen puutteessa lähettämättä).


19980525ma

Sadepäivä. Eläintarha ei sopiva paikka. Niinpä katsoimme kuvia, kävimme apteekissa ostamassa Sallin tilaamat pillerit, vahvistimme minibussin kentälle ja lähdimme kaupungille. Keskustan kirjakaupoista ei löytynyt Waltaria eikä unkarin sanakirjaa, mutta aikaa kului sopivasti, niin että lounas oli paikallaan. Hakeuduimme syksystä tutun ketjun ravintolaan nimeltä Kulacs. Papukeitto, muu kuin Jókai, mukana hapankaalia: ehkä kaikkien aikojen paras papukeitto, keitetty varmaan useita tunteja. Oliko Kecskémetin karppi, valkosipulilla höystetty, tosi hyvä, vielä galuska, mutta ei Szomlói, sekin huippuhyvää. Näin tämä ravintola kiipesi Vacmacskan rinnalle. Kotimatkalla poikkesin Deák térin kirjapuotiin: kaupungin paras valikoima! Poistuin hirveän ison kassin kanssa hinta F8000, sisältö Waltarin Johannes Angelosz, Turms, a halhatatlan, Johannesz ifjúsága (jälkimmäistä 2 kpl, toinen muistoksi tapaamisesta Jaskalle). Lisäksi Tuula Kovácsin suosittelema Magyar értelmezö kéziszótár.

Lepo. Illalla teatteri, Madach kamara színház: Társasjátek New Yorkban, harmiton huvinäytelmä. Tähän asti ymmärrettävin kieli, Éva hyvin innostunut, siis 3, melkeinpä minäkin annan 3.

Jaskan kanssa katsottiin kuvat. Teetä piti juotaman, mutta naapuri väsähti ja jätti väliin. Minä join runsaan annoksen.


19980526ti
 
P000501-BaloghAni-19980526.JPG Balogh Ani 

Paluu, kentälle Minibussilla, joka olikin täynnä suomalaisia nuoria, taideteollisen oppilaitoksen opiskelijoita Oulusta. Kotona odotti iloinen jälleennäkeminen Sallin ja tuntia aikaisemmin saapuneen Edith Grossin kanssa. Flunssa iski tänään, kevyehkö, mutta viikon vaivasi.

Asko Korpela 980603 (980520) o o AJK kotisivu