A magyar hét 971017..24 Budapesteno Magyarul
 
971017 pe 

Lento Budapestiin. Kalkkunaleikettä, niukka annos. Hotelli Ében 6 km keskustasta, Nagy Lajos Kiraly utca 15-17, metro Örs vezér tere, erinomainen paikka, uusittu, kaunis sisustus. Perillä soitto Éva Szaboné Kaniszai Kargille. Neuvot, joiden mukaan osoite Paijzs utca 4-6 löytyi harhailematta: Punainen linja: Batthyanyi tér, bussi 11, 6. Pysäkki, siitä eteenpäin kysellen. É tarjosi kahvia, yllättäen ei muuta. Kirjoja sain tuliaislahjaksi. Ensimmäinen puhekuuri. Puhui, puhui, puhui ikään kuin olisisin kaiken ymmärtänyt. Niin melkein ymmärsinkin ja välillä sanoin jotakin väliin. Siunailin, etten tullut yhtään aikaisemmin, esim keväällä, jolloin tilanne olisi ollut kiusallinen puutteellisen ymmärryksen takia. Kesän aikana opin paljon. Vihdoin, kai 10 paikkeilla, älysin tehdä lähtöä puhetulvan uuvuttamana. Odotettiin Krzystofia kotiin, tuli kun olin lähdössä pyytäen Évaa saattamaan bussille. Krysztofin tyttöystävä toi metroasemalle. Omalta metroasemalta vaikeuksia löytää oikea suunta. Kysyminen auttoi. Onneksi älysin ostaa kioskista myös suuhun pantavaa: rypäleitä ja suklaata sekä juotavaa. HetijegyBudpest1997.jpg


971018la 

Toiveikkaasti teatterilippuja la, su ja to. En arvannut kuinka vähän ymmärtäisin. Siitä huolimatta olisin halunnut teatteriin.

Parlament_Asko-19971021.jpgKirjoja nippu, uskomattoman halpoja, keskihinta HUF400. Mikszáth K: A tót atyafiak ... Kosztolányi Deszõ: Pacsirta, Édes Anna, Hemmingway: Az öreghalász és a tenger, Jókai Mór: Az arány ember. Etsittiin Aula kiadóta ja Halász Gézaa, joka on varannut Karamazovin veljekset. Päästiin jäljille, mutta ei ollut lauantain takia paikalla. Tiistaina tehdään uusi yritys. Käynti Gellert vuorella. Yritin soittaa Piroskalle ja kehua, että on koko Bp jalkojen juuressa ja näkyy kirkkaasti kauas. Tytär vastasi. Hotellin ravintolassa söin gulyas levesia ja marhapörköltiä ja tulin epähuomiossa tilanneeksi koko pullon Ebgri bikavér 1995. Mahdottoman hyvää viiniä, join puolet ja pyysin säilyttämään loput seuraavaan kertaan. Hinta HUF500. Ateria kaikkineen HUF1750 viineineen. Kotimatkalla Julius Meinl Csemegestä syötävää. 

Teatterissa Doktor ur, perhekomedia vuosisadan alun Budapestistä, äkkirikkaiden elämää. È heikko 2, minä ymmärtämättömyyden takia 1. 


971019su 

Tapaaminen Batthyanyilla. Matka Obudaan Varga Imre museoon. Aivan uskomaton paikka. Ukko elää yhä. Patsaita katsellessa tulee hyvälle tuulelle. Ehdottomasti upeimpia taidenäyttelyitä pitkään aikaan. Matka etelään katsomaan neuvostoajan patsaita tätä varten järjestetylle alueelle. Upea näyttely, upeita töitä, vallankumouksen sankareita, mutta Stalinia ei ole onnistuttu löytämään ehjänä, kuten É arveli. Oli yllätys, että oli tehty sellaisella pieteetillä. Ateria Évan tuntemassa paikassa. Karppia, ei ehkä parhaimmillaan, taisi olla jälkiruoka, valkoviini Grof ... HUF3900. Viiniä tuli hiukan liikaa. Lepo ennen teatteria. Uskomattoman upea Pesti színház teatteri: Shakespearen Ahogy tetszik (As you like it). Edelleen ymmärryksessä, sanojen tavoittamisessa yllättävää heikkoutta. É 3, eli vilkkaasti mukana, paikat toisessa rivissä. Minä 2, vai pitäisikö antaa 3, oli selvästi huippu hyvä esitys.

Kortit: 

    Salli, S, P & O Karvonen, S, M, V & O Mujunen, Anna ja Timo, Irma ja Jaakko Koskela, Szondy Piroska, Raija ja Matti Jokela, Eira ja Leksa, R, R ja M Korpela, Esa ja Leena Ojanen. 

971020ma 

Matka Egeriin. Lähtö 11:05 junalla Keleti pályaudvarilta.Perillä 12:58. Bussilla teimme turhan kierroksen kaupungilla. Vihdoin löysimme keskustan. Oluet join, Puolen litran janoannos on liian suuri, jäi osa lasiin. Etsimme ruokapaikan, onnistuimme upeasti: keitto, Szép lány..., unikkopiiras. Kaikki aitoon unkarilaistyyliin ja todella herkullisia, viiniä neljännes. Sopiva määrä. Kahvitkin joimme. Kahden ihmisen ruoka HUF2900! Todella huippuherkut. Sitten taksilla asemalle: HUF200! Matka edestakaisin Egeriin, 2 henkilöä (É 50%) HUF2450. Kotimatkalla väsähdin, É senkuin puhui. Ilta meni lepäillessä. Salli soitti, Tiit korvaa minua niin täydellisesti, että huomenna hoitaa Okkoa tunnin Sallin tuloa odotellessa. Tietokone käy kuulemma kuumana. Koko illan oli televisio auki. Uutisia, taloutta ja poliitiikkaa. Tuntui, että kaiken ymmärsin. Iso ero teatteriin verrattuna. 


971021ti 
 
Kirjanhankintapäivä. Hankinnat antikvariaatista, kaksi syytä: halvempaa, keskihinta ehkä korkeintaan HUF400. Yhdestä paikasta reppu täyteen, oliko HUF2050. Sitten Mentiin tapaamaan Halasz Gezaa, joka oli internetissä ilmoittanut löytäneensä Karamazovin veljekset minulle. Hän oli varattu ja tavattavissa kello 14. Sitä ennen ehdimme syödä ja löysimme Hugon Kurjat (A nyomorulták). Ensin löytyi uusia hintaan HUF2900, lopulta divarista hintaan HUF650(?). Kun olin vielä saanut jotain lahjaksi, laskin että 28 kirjaa on kotiin viemisiä. Tietokoneessa vanha versio kirjarekisteriohjelmaa, joka ei tee kieliperusteella luetteloa aikajärjestyksessä, joten ei ole tiedossa tarkka sivuluku, mutta kaikkiaan on nyt unkarinkielisiä 40, yhteensä 20000 sivua. Illalla jälleen teatteri: Vígszínház: Sylvia. Arvio 1, Eva 2. Aihe oli minulle vähän vaikea, koira. Shakespearen pääosan esittäjä, nuori nainen, esitti tässäkin pääosaa, koiraa, joka käyttäytyi osaksi koiran, osaksi ihmisen tavoin. Teatterin jälkeen ja seuraavana aamuna rekisteröin kaikki hankkimanai ja saamani kirjat.
halasz-AJK-971021.jpg
HalaszGeza1997.jpg

 

Kortit: 

    Marja Taanila, Marjatta Leppänen, Sergei Brjuhanov, G & A Takanen, J-J Moreau. 

971022ke 

Aamulla taideteollisuusmuseo. Rakennus erittäin kaunis, sisältö tavanomainen. Kiusallinen väsymyskohtaus heti alkuun. Lepotauko ja kahvi auttoivat. Museon jälkeen Vásárcsarnok, kauppahalli: pari rasiaa hanhenmaksaa HUF1300/100g, hanhimakkaraa, paprikaa, valkosipuliköynnös HUF350. Kävelyä Vaci utcalla, mansettinappeja etsittiin, koska paidasta oli nappi pudonnut. Ei löytynyt, vaikka useammasta kuin 10 paikasta kysyttiin. Lopulta kultasepältä olisi saanut alle 3000 hopeiset, mutta tätä varten en halunnut. Kotona ompelin toisesta paidasta saadun varanapin. Lounas tanskalaisessa ravintolassa: mielikuvituksettoman näköinen siansiivu, mutta paprika ja valkosipuli tekivät siitä herkullisen. Söin myös ensimmäisen papukeiton. Hyvää, mutta kylmää. HUF4500. 

Lepo, uni, ja lähtö tapaamaan Tuula Kovácsia. Tuula_Leo-19971022.jpgPaikka löytyi uskoman hatarien tietojen perusteella. Ajetaan raitiovaunulla 62 kunnes kääntyy oikealle, sitten F... katua kunnes Dorozsmai utca. Ensimmäinen sininen talo. Ei pitänyt paikkaansa, sillä vihainen koira nosti hirveän metelin eikä ketään ilmestynyt ikkunaan. Jatkoin matkaa, toinen onnistui. Tuula vilkutteli ikkunasta. Soittaakin yritin, mutta ei onnistunut: 'väärä numero' (ei kyllä ollut). Tuulan ja ystävänsä Leo Puumalan kanssa otettiin pienet Unicumit Ania odotellessa. Sitten otettiin lisää ja juttu luisti. Sitten lähdettin ravintolaan, minne Imrekin ilmestyi. Minä söin tulisen kalakeiton ja hedelmätäytteisen palacintan. Olutta. Ani tarjosi. Kivassa seurassa ei aika käynyt pitkäksi. Soitin Sallille, ei ollut kotona. Pian soitti takaisin, oli ollut elokuvissa. Minut tuotiin kotiin (Istvan, Anin mies). 
 
Ani_Asko_Imre-19971022.jpg
Ani, Asko ja Imre
Asko_Imre-19971022.jpg
Asko ja Imre, ensimmäinen unkarin opettaja (autonkuljettaja 1995 Unkarin matkalla)
Istvan_Ani-19971022.jpg Balogh Istvan ja Ani


971023to Unkarin kansallispäivä. Kaikki paikat kiinni. 

Tänään kävimme Grassalkovichin aatelislinnassa Gödöllössä (22 km Budapestista), rakennettu 1750-luvulla. Välillä rappiolla, mutta 1990-luvulla entisöity erittäin kauniisti. Evan mielestä koko viikon paras paikka. Kuulin itsetuntoa suuresti vahvistanen oppaan loistavan selostuksen, jonka ymmärsin kokonaan. Kiittelin ja annoin nimikorttini. Katsoimme erinomaisessa säässä puistoa. Päivää paistatellessamme kuulin unkarilaisen miehen puhuvan internetistä, hänellekin annoin korttini. Selitin Evalle Johannes Takasen tarinan, oli hyvä puhumisharjoitus. Matkalla mennen tullen Éva keskusteli kanssamatkustajien kanssa, minä kuuntelin. Ruuasta enimmäkseen puhuivat. Palattuamme söimme Ében hotellin ravintolassa erinomaisen aterian: kanakeitto, kalaa, suklaalettu, edellisestä kerrasta säilyetty viini löytyi ja maistui vieläkin OK. 

Illalla teatteri. Pieni kommellus: liput olivatkin keskiviikoksi. Ei hätää meille järjestettiin irtotuolit, sillä sali oli täynnä. Näytelmä oli laulunäytelmä A potyautas (Vapaamatkustaja), tapahtumat Atlantin ylityksellä Euroopasta Amerikkaan. Kevyttä viihdettä, äänenvahvistimet käytössä. Molempien arvio: 1. Évan kanssa tavanomaiset sekunnin pituiset hyvästit. Hyvä viikko. Eva hoiti tehtävänsä *** suorituksena. Käytti aikaa paljon, puhui paljon, minä osallistuin sen kuin ennätin ja pystyin. Eva kertoi käyttävänsä palkkion uuden talvitakin (turkin) hankintaan. 


971024pe Kotiinpaluu.  

Asko Korpela, kansantaloustieteen lehtori, Helsingin kauppakorkeakoulu

  (palaute AJKlle) o AJK kotisivu

Asko Korpela 980426 (971118)