20190720la Tapio Salo:

Jokin Harri Rinteen kirjoitus innoitti itseni seuraavaan "muistiinpanoon" täällä>>> Harri korosti ihan oikein Linnan merkitystä oivallisena historiamme opettajana. Itselleni Waltarilla on yhtä suuri merkitys. Hänen opetuksensa alkaa jo muinaisesta Egyptistä. Sinuhessa faarao yritti perustaa uuden uskonnon ja > katastrofi. Entiset rakenteet olivat liian lujia ja kansa vanhoillista.Turms Kuolematon kuvaa aikaa, kun Persia yritti vallata koko tunnetun maailman> vastoin todennäköisyyksiä läsähti tyhjiin. Oli jo hyvin pitkällä hankkeessa, mutta luonnonvoimatkin mm. sotkivat peliä. Kaikki Waltarin historialliset sijoittuvat suuriin käännekohtiin. Mikael Angelo sijoittuu aikaan kun Konstantinnopoli (nyk. Istanbul) vallattiin. Oli tuolloin tynkä-Itä-Rooman pääkaupunki. Mikael Karvajalka ja Mikael Hakim kertovat samojen päähenkilöiden Mikaelin ja Antin seikkailuista ensin uskonpuhdistuksen pyörteissä (1500 luvun alkupuolella) ja sittemmin sulttaanin onnekkaina apureina maailmanvalloituksessa, jota niinikään luonnonvoimat häiriköi. Mika kielimiehenä oli Sinan Rakentajan tulkkina ja avustajana, kun piti rakentaa siltoja matkalla Wienin valloitukseen. - Historian todellinen Sinan kaikkien aikojen merkittävimpiä rakentajia. Seppä Antti kehitti sulttaanin tykistöä. Sai moitteita Mikaelita, kun vielä kenraalin arvoisena hääräsi pajassa omin käsin takomassa ja norsujen rinnalla siltapalkkeja kääntelemässä.

Kronologisesti ajateltuna unohdin välistä Valtakunnan Salaisuus ja Ihmiskunnan Viholliset teokset, jotka kertovat Kristinuskon syntyajoista. Ensin mainittu tapahtuu Jeesuksen jalanjäljillä ristille naulitsemisen ympärillä. Toinen teos kuvaa kristittyjen vainojen käynnistymisen aikaa. Kaikki Waltarin teokset ovat tempaisseet minut mukaansa niin, että on pitänyt lukea moneen kertaan ennenkuin faktat ja syvällinen ajanhengen ja ikuisen ihmisluonnon oivaltaminen ovat edes hiukan alkaneet tarttua . Valtava historiallinen fakta- tapahtuma-aineistokin on aina täsmännyt, kun olen tehnyt tarkistuksia eri lähteistä. Näitä pitäisi siis malttaa lukea maltillisesti ajatus mukana. Minun lapsenmielelleni tuo on onnistunut ehkä vasta 4.- 6. kerralla.<<<< Nyt olen alkanut miettiä kuinka mahtavan Games of Thrones tyyppisen tv-sarjan näistä saisi yhdistämällä kertomukset fiktiivisellä "sukupuulla" esim tyyliin> Kaptah kuitenkin pelasti ja kätki jonkun Sinuhen salarakkaan jälkeläisen Foinikiaan, missä Turms putkahtaa kuvaan... voisi päättyä Waltarin suvun omaan "Isästä poikaan" tarinaan Helsingin kasvupyrähdyksen vuosina..."Kaarina Maununtytär" kytkeytyisi Mikaeliin tai/ja Anttiin mistä taas linja "Tanssiin yli Hautojen"...Olisi erityisesti mahtava historian pläjäys tälle historiattomalle ajallemme... valtavasti faktatietoja sulatettuna kehityslinjojen ymmärtämiseen ja kulloisenkin ajanhenkeen eläytyen! Eikä siis suinkaan vain suomalaisille vaan koko maailmalle!

Ajk: Kiitos aivan upeasta yhteenvedosta, jonka taidankin liittää lukemieni Waltarin kirjojen luettelosta saatavaksi Ajklue-tek-fi.htm#Waltari