Hyvää pataa Moskovan tapaan

Mysi Lahtinen, HeSa viikkoliite 93-10-30

Kun syksyn koleus käy luihin ja ytimiin, on juuri oikea aika valmistaa annos tuhtia, suolakurkulla ja smetanalla höystettyä Moskovan pataa.

Kun vihmova räntäsade masentaa mielen, on pelastukseksi keksittävä jotain joka lämmittää ja ilahduttaa. Silloin on paikallaan muistella mielen piristykseksi kesän huikeinta konserttitapahtumaa Helsingin kunnianarvoisalla Senaatintorilla. Kielen iloksi tilaisuuteen sopii Moskovan pata.

Moskovan pataa kuudelle
  • 3 sipulia
  • 3 venäläistä suolakurkkua
  • voita
  • 3 rkl hunajaa
  • 2 tl rouhittua mustapippuria
  • ripaus cayennepippuria
  • 1 kg naudanpaistia
  • 3 rkl vehnäiauhoja
  • 4-5 dl voimakasta lihalientä
  • 150 g Aura-juustoa
  • 240 g smetanaa
  1. Kuori ja silppua sipulit. Silppua myös kaksi suolakurkkua ja pane kurkkupalaset siivilään valumaan. Säästä liemi.
  2. Sulata padassa voi. Paistele sipuleita siinä viitisen minuuttia. Lisää hunaja. Sekoita hyvin ja lisää suolakurkku. Paista ahkerasti käännellen toiset viisi minuuttia.
  3. Lisää musta- ja cayennepippurit. Paista vielä vähän aikaa, jotta pippurit ehtivät herätä. Kaada suolakurkkuliemi pataan.
  4. Vedä pata sivuun liedeltä ja peittele kannella.
  5. Kuutioi paisti. Paista pieni erä kuutioita kerrallaan pannulla voissa kauniin ruskeiksi. Kaada lihat pataan sipulin ja suolakurkun seuraksi. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada tilkkanen pataan.
  6. Ripottele vehnäjauhot lihakuutioiden päälle. Sekoita ainekset. Lisää lihaliemi ja sekoita taas.
  7. Murustele juusto liemeen. Sekoittele kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi smetana.
  8. Laita kannella peitelty pata 200-asteiseen uuniin kypsymään tunnin ajaksi. Alenna sitten lämpö 150 asteeseen. Kypsennä ruokaa vielä puolisen tuntia tai niin kauan, että liha on mureaa. Ota kansi padan päältä ja anna ruuan olla uunissa sen aikaa, että pinta saa väriä ja kastike kiehuu hieman kasaan.
  9. Silppua kolmaskin suolakurkku ja ripottele se ruuan päälle. Tarjoa ruoka keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

Asko Korpela 981214 (971121) Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu