Punajuurikeitto 

4 annosta

Ainekset:

  • 4-5 punajuurta (400 g)
  • vettä punajuurten tasalle 
  • 2 tl suolaa per litra vettä 
  • 200 g valkokaalia suikaleina 
  • 1-2 keltasipulia (100 g) viipaleina 
  • 1 rkl voita tai margariinia 
  • 1 tl suolaa 
  • ½ maustemittaa valkopippuria 
  • 1-11/4 vettä tai lihalientä 
  • 1 rkl etikkaa 
  • (1 punajuuri) 

Tarjoiluun 

  • 1 dl paksua hapankermaa tai kermaviiliä 

Tee näin:

  1. Harjaa ja huuhtele punajuuret. Laita ne kiehuvaan veteen ja keitä pehmeiksi ½-3/4 tuntia. Kuori ja leikkaa suikaleiksi. 
  2. Paahda muut vihannekset rasvassa. Ohenna nestellä ja mausta. Anna keiton kiehua kannen alla kunnes vihannekset ovat pehmeitä. 
  3. Laita joukkoon punajuurisuikaleet, mausta ja maista. Lisää silputtua vihreätä. 
  4. Tarjoile keitto hapankerman eli smetanan kera. 
  5. Jotta keitto saisi voimakkaamman punaisen värin, voidaan keittää raastettu punajuuri etikassa ja 2 dl lihalientä 5 minuuttia. Siilaa liemi ja kaada keittoon. 

Muunnos

  • Lisää keittoon 8 prinssinakkia samalla kun laitat mukaan punajuurisuikaleet. 
Lähde: Hemmets kokbok Fackskolan för huslig ekonomi, Uppsala, 45. painos, s. 107

Asko Korpela 20011015 (20011015) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu