Kaupunkilaisen ahvenkukko

HeSa Ruokatorstai 971106

Kuoritaikina:
6 dl vettä
2 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
noin 12 dl ruisjauhoja
100 g pehmeää voita tai margariinia

Täyte:
noin 1½ kg perattuja ahvenia
4 tl suolaa
250 g viipaloitua siansivua

  1. Varaa esille täytteen ainekset.
  2. Valmista sitten kuoritaikina sekoittamalla veteen suola ja sitten vehnäjauhot. Alusta-taikina tiukaksi ruisjauhoilla. Lisää viimeisenä huoneeniämpöinen voi tai margariini.
  3. Kuumenna uuni 175-asteiseksi.
  4. Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä suureksi soikioksi niin, että taikinalevy on keskeltä noin 2 sentin paksuinen ja laidoilta noin 1 sentin paksuinen.
  5. Lado kalat ja lihaviipaleet suolan kanssa kerroksittain keoksi taikinalevyn keskelle, lihakerros päällimmäiseksi.
  6. Kostuta taikinalevyn reunat kylmällä vedellä ja taivuta ne tiukaksi paketiksi täytteen päälle. Tasoita saumausiälki veistä apuna käyttäen. Saumauksen pitää olla lähes näkymätön ja itse kukon pitää olla tasaisen pullea.
  7. Pujota kukko paistopussiin, sulje pussi, mutta leikkaa siihen pieni höyryaukko. Nosta kukko pusseineen uunipellille.
  8. Paista kukkoa uunin keskiosassa 175 asteessa noin 2'/2 tuntia. Vähennä lämpö 100 asteeseen ja jatka paistamista vielä 3 tuntia.
  9. Anna kukon jäähtyä paistopussissaan uunissa. Ei haittaa, vaikka kukko paistuessaan "laulaisi" eli vuotaisi. Siitä tulee joka tapaukscssa mehevää.
  10. Tarjoa lämpimänä voin, maidon, piimän tai kotikaljan kanssa.

Asko Korpela 19990208 (19981128) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu