Ajk kotisivu Asko Korpela

20170427-PolvisukatMari

Ylipolven villasukat ♥ OHJE

Näiden ylipolven villasukkien ohjetta minulta on toivottu jo useaan otteeseen ja viimein sain sen kirjoitettua teillekin. Kuvio löytyy myös Drops Designin sivuilta, mutta ohjeen olen muokannut muuten mieleisemmäksi omaan jalkaan. Novitan mallikuvasto
Sukkakuvasto Life with Mari torstai 26. helmikuuta 2015

Langaksi suosittelen esimerkiksi Gjestalin Jannea, Viking Villeä, Novitan 7 Veljestä tai muuta paksuudeltaan vastaavaa. Varaa valkoista lankaa 100g ja värillistä n.150-160g (yhteensä sukkiin menee n.230-240g hieman riippuen varren pituudesta) Puikoiksi joko 3mm tai 3,5mm, resoriin suosittelen ainakin 3mm (itse käytän 3mm puikkoja koko työssä).

Luo 64 silmukkaa 3mm sukkapuikoille, 16s/puikko. Neulo 2oikein 2nurin 15cm. Seuraava kerros neulotaan oikein ja lisätään tasaisin välein 2silmukkaa /puikko = 72s. Aloita mallineule (ps. suosittelen kiinnittämään huomiota lankadominanssiin, sillä on huima ero kuvion lopputulokseen!):

Sukkakuvasto

Mallineuleen jälkeen aloita kavennukset, jotka tulevat siis pohkeen taakse, (kavennukset tehdään aina 1sen puikon alussa ylivetokavennus ja 4nnen puikon lopussa 2s oikein yhteen.) joka kolmas kerros yhteensä 9 kertaa minkä jälkeen tee kavennukset joka toisella kerroksella kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 11s. Neulo näillä n.10cm oikein.

Aloita tämän jälkeen kantapään neulominen. Neulo neljännen puikon silmukat samalle puikolle ensimmäisen puikon kanssa seuraavasti (työn oikea puoli) 1.krs *nosta 1silmukka neulomatta, lanka jää työn nurjalle puolelle, neulo 1s oikein*, toista *_* rivi loppuun. Käännä työ. 2.krs (työn nurja puoli) nosta 1s neulomatta (lanka jää taas työn nurjalle puolelle), neulo muut silmukat nurin. Käännä työ. Toista 1.-2.kerroksia yhteensä 12 kertaa (=24kerrosta)

Jatka samaa vahvennettua neuletta ja aloita kantapohjan kavennukset. Työn oikea puoli, jatka 1s neulomatta 1 oikein kunnes puikolla on jäljellä 7s, neulo seuraavat 2s oikein yhteen. Käännä työ. Nosta 1s neulomatta (lanka jää edelleen nurjalle puolelle) ja neulo nurjaa kunnes puikolla on 7s ja neulo taas 2s nurin yhteen. Käännä työ. Neulo oikeaa puolta taas kunnes jäljellä on 6s, neulo seuraavat 2s oikein yhteen ja käännä työ. Nosta 1s neulomatta ja neulo nurjaa kunnes jäljellä on 6s, neulo seuraavat 2s nurin yhteen. Jatka näin kunnes reunoilla olleet silmukat ovat kavennusten myötä loppuneet ja puikolla on jäljellä 10s.

Nosta kantalapun molemmista sivuista yhteensä 13s puikoille ja jaa kantalappuun jääneet 10s puoliksi näille kahdelle puikolle. Neulo kaikilla silmukoilla kierros oikein (nostetut silmukat neulotaan ensimmäisellä kierroksella takakautta kiertäen oikein reikien välttämiseksi, ohjevideo siihen löytyy mm. täältä). Jatka nyt kaikilla puikoilla aina oikeaa ja kavenna kantalapun oikeassa reunassa (ikäänkuin sukka jalassa katsottuna oikea) 2viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja seuraavan sivun puikon alussa ylivetokavennus kunnes molemmilla puikoilla on jäljellä 10s. Jatka oikein neulomista kunnes pikkuvarvat peittyy ja aloita kärkikavennukset.

Tee kärkikavennus aina jalan reunoissa, ensimmäisen puikon alussa ylivetokavennus, seuraavan puikon viimeiset 2 silmukkaa neulotaan oikein yhteen, taas ylivetokavennus seuraavan puikon alussa jne. kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä 2s. Vedä lopuksi lanka kaikkien näiden silmukoiden läpi ja kiristä aukko. Päättele lanka työn nurjalle puolelle huolellisesti, kuten kaikki muutkin langan pätkät.

Höyrytä sukat harson läpi, venyttele varovasti kuosiinsa ja olet valmis!

Lehti: Syksy 2011 Naisen neulotut polvisukat Kengän koko noin 38 Langanmenekki 7 Veljestä Raita (887) purppura-liila vajaa 250 g Sukkapuikot Novita nro 3½-4 tai käsialan mukaan Tiheys 21 s sileää neuletta = 10 cm

Katso ohjeessa mainittujen lyhenteiden selitykset. Mallineuleet Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *-*. Pitsineule: neulo ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

Luo sukkapuikoille 64 s ja jaa silmukat neljälle puikolle seuraavasti: 20 s, 12 s, 12 s ja 20 s. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta 3 cm ja aloita joustinneule seuraavasti: neulo 1 n, *2 o, 2 n*, toista *-* ja neulo lopuksi 2 o, 1 n. Jokaisella puikolla on ensimmäisenä 1 n silmukka. Aloita pitsineuleraidat ja sileä neule ruutupiirroksen 1. krs:lta nuolella merkitystä kohdasta seuraavasti: neulo 9 s pitsineuletta, 14 s sileää neuletta, ruutupiirroksesta 18 s:n kuvio, 14 s sileää neuletta ja vielä ruutupiirroksen oikeasta reunasta 9 s. Toista sitten ruutupiirroksen krsia 2-9. Kun varren pituus on 15 cm, aloita kavennukset keskellä takana puikoilla I ja IV pitsineuleraidan molemmin puolin seuraavasti: neulo 9 s, 2 s oikein yhteen ja kun kerroksella on jäljellä 11 s, tee ylivetokavennus ja neulo 9 s. Toista kavennukset kuten edellä vielä 8. krs:n kuluttua kerran ja sitten joka 4. krs 6 kertaa. Jokaisella puikolla on nyt 12 s.

Kun varren pituus on noin 35 cm ja olet viimeksi neulonut ruutupiirroksen 9. krs:n, aloita kantatilkku neulomalla I puikon silmukat IV puikolle = 24 s. Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja aloita vahvennettu neule seuraavasti: 1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs: *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* vielä 11 kertaa. Toista krsia 1-2 yhteensä 12 kertaa (= 24 krs).

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset. Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapun oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8:na. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t 2 puikolle (4 s ja 4 s). Poimi sitten vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon s:t. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut silmukat kiertäen oikein IV puikolle.

Jatka neulomista näillä kaikilla 58 s:lla. Neulo puikoilla II ja III edelleen pitsineuletta, puikoilla I ja IV sileää neuletta ja aloita kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennukset joka 2. krs, kunnes kaikilla puikoilla on jäljellä 12 s. Jatka sileää neuletta ja pitsiä, kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Aloita sitten kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo sekä II ja IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Jatka pitsineuletta mahdollisimman pitkään ja kun pitsineuleen s:t loppuvat, jatka sileän neuleen keskellä 2 s:lla sileää nurjaa. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Kuulisin mielelläni vaikka tuolla kommenttiosiossa mikäli olet sukat tällä ohjeella toteuttanut ja jos pidät blogia niin laita ihmeessä myös linkki perään niin tulisin mielelläni kurkistamaan tekemiäsi sukkia! :)

Nautinnollisia neulomishetkiä! ♥

Mari
Lähettänyt Mari Takkinen klo 5.56

Malli: Tekstiiliteollisuus

Koko: Naisen Langanmenekki: Teetee Pallas -lankaa (80 % villaa, 20 % polyamidia, 50 g = noin 130 m) harmaakirjavaa 200 g. Sukkapuikot: Nro 3 tai käsialan mukaan. Tiheys: 25 s ja 36 krs sileää neuletta = 10 cm. Joustinneule: 2 o, 2 o. Sileä neule tasona: neulo kaikki krs:t oikein.

Tee näin: Luo 80 s ja jaa ne 4:lle sukkapuikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 4 cm ja aloita sitten sileä neule. Kun sukan varren pituus on 18 cm, aloita kavennukset eli tee I sekä III puikon lopussa ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo 1 o, neulo samalla kerroksella II sekä IV puikon alussa 1 o, 2 s oikein yhteen. Toista tällaiset kavennukset joka 6. krs kunnes työssä on jäljellä 56 s. Neulo kunnes sukan varren pituus on 37 cm. Aloita sitten kantapää. Jätä II ja III puikon s:t odottamaan, neulo IV ja I puikon s:t samalle puikolle ja neulo seuraavasti: käännä työ. 1. krs: (nurja puoli) nosta 1.s nurin neulomatta, neulo muut s:t nurin, käännä työ. 2. krs: *nosta 1. s oikein neulomatta, neulo *1 o*, toista *-* puikon loppuun. Toista kerroksia 1.-2. kunnes kantalapun korkeus on 28 krs. Jaa kantalapun silmukat kolmelle puikolle (9, 10, 9 s). Jatka vahvistettua neuletta ja neulo työn oikealla puolella reunimmaisen puikon s:t sekä keskimmäiseltä puikolta 9 s. Tee ylivetokavennus, käännä työ, nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 8 s nurin, 2 s nurin yhteen. Jatka neulomista edelliseen tapaan ja neulo aina keskimmäisen puikon viimeinen s yhteen reunapuikon ensimmäisen s:n kanssa. Kun kaikki reunapuikkojen s:t on kavennettu, jaa loput 10 s kahdelle puikolle. Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 15 s ja neulo nostetut s:t kiertäen oikein, neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 15 s ja neulo s:t kiertäen oikein. Neulo näillä kaikilla silmukoilla suljettuna neuleena 1 krs oikein ja aloita sitten kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista tällaiset kavennukset joka 3. krs kunnes työssä on jäljellä 56 s.

Jatka kaikilla silmukoilla sileää neuletta suljettuna neuleena. Kun jalkaosan pituus on 21 cm, aloita kärkikavennukset. Neulo I sekä III puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 1 o ja neulo samalla II sekä IV puikon alussa 1 oikein ja tee ylivetokavennus. Toista kavennuksia joka 2. krs kunnes joka puikolla on jäljellä 8 s. Neulo sitten kavennukset joka kerros kunnes työssä on jäljellä yhteensä 8 s. Katkaise lanka, pujota se silmukoiden läpi ja päätä hyvin. Tee toinen sukka samoin.

Lankatiedustelut: Tekstiiliteollisuus, p. (019) 529 2100, www.tekstiiliteollisuus.fi.
Ohjetiedustelut:Irja Mäkinen, p. (03) 688 1283, ma-ke klo 10-14.