Asko Korpela
Hyvä luento

Olen ollut jo 17 vuotta eläkkeellä, mutta silloin tällöin olen havahtunut pohtimaan kysymystä: Millainen on hyvä luento? Itse asiassa vastaus on minulle vesi selvä. Hyvä luento on sellainen, jossa luennoitsija koko ajan keskustelee kuulijoiden kanssa ja itse asiassa kaivaa kuulijoiden suusta luennon keskeisen sisällön. Aina tätä muistellessa tulee ylivoimaisena mestarina mieleen amerikkalainen professori John R. Darling, joka vuodesta 1974 lähtien yli 30 vuotta joka syksy kävi pitämässä Helsingin kauppakorkeakoupussa luentosarjan markkinoinnista. Onneksi tulin menneeksi kuuntelemaan yhtä hänen viimeisistä luennoistaan. Hän käveli edes takaisin luentosalissa ja osasi provosoida opiskelijat kysymään ja vastaamaan. Luennon anti ei kuitenkaan jäänyt opiskelijoiden varaan, vaan kyllä luennoitsija antoi täyden panoksen itsekin.

Kyllä omana opiskeluaikana jotkut omat opettajatkin tätä tyyliä tavoittelivat, ennen muut nuorena kuollut professori Henrik Virkkunen. Itse en selkeästi tätä luennointitapaa omana aktiiviaikanani hahmottanut, mutta jäljestä päin on noussut mieleen yksi luentosarja, joka kuitenkin näin tapahtui. Siitä teki keskustelun aktiivinen opiskelija. Kysymyksessä oli makrotaloustieteen kurssi varsin pienelle, ehkä 10 opiskelijan ryhmälle. Tämä aktiivinen opiskelija oli Mika Pantzar. Ei varmaan pahastu, vaikka nimi tälla tavoin tulee esille. Vähän väliä keskeytti, kommentoi, kyseli. Selvästi oli kaikkien läsnäolevien mieleen, ei missään tapauksessa häiriöksi.

Sitten olen kuullut tällaisen luennon yllättäen Nilsiän kansalaisopiston yleisöluentona. Sen piti pastori Jaakko Heinimäki. Harmikseni en muista luennon otsikkoa juuri nyt. Jotakin se oli omantunnon kysymyksiä. Silloin tulin itse olleeksi varsin aktiivinen kyselijä ja kommentoija. Tuolilta olin pudota, kun paikallislehti Pitäjäläisen seuraavassa numerossa kansalaisopiston rehtori suorastaan haukkui maan rakoon luennon, yhden parhaista, jonka olen koskaan kuullut.

Tämä keskusteleva tyyli onnistuu myös kirjassa. Aiheen tähän kirjoitukseen sain aloitettuani eilen portugalinkielisen sähkökirjan Manuel Pinheiro Chagas: Historia alegre de Portugal. Siinä puolen tusinan ihmisen joukko käy keskustellen läpi Portugalin historian.

Ja sokerina pohjalla: Olen itse kirjoittanut sellaisen kirjan! Suomi markalla mitaten. Siinä minä ja kuviteltu opiskelija käymme läpi Suomen kansantalouden ekonometrista mallia tukena käyttäen. Aivan mainion panoksen on kirjaan antanut Hannu Kalla keventävällä, mutta asiassa mukana pysyvällä kuvituksella. Olen äskettäin tullut skannanneeksi kirjan täysin luettavaan sähköiseen muotoon.
Kas tässä: AjkOppikirjat o Good lecture

Asko Korpela 20160922 (20160922) o Ajk Kotisivu o WebMaster